Ultima carte citita

Imi place foarte mult sa citesc… Am mostenit pasiunea asta de la tata, care si-a amenajat de-a lungul anilor o biblioteca frumusica, iar in perioada copilariei imi petreceam ore de neuitat.
Acum, de fiecare data cand am putin timp, iau o carte in mana si ma pierd in lumea cuvintelor..

Ultima carte citita a fost un cadou de sarbatori din partea unei prietene careia i-am si multumit dupa ce am citit-o, pentru alegera facuta.. Cartea se numeste “Splendida cetate a celor o mie de sori”, si este scrisa de Khaled Husseini.
12_hosseini_lgl
Ador sa primesc in dar carti! Aviz amatorilor! 🙂
Am citit-o in avion si in vacanta petrecuta in Spania in ianuarie, am citit mai mult in avion si pe plaja…
Pana acum nu am prea citit carti de inspiratie araba, asa ca am ramas profund impresionata de povestea ei si descriitura lejera, precum si de felul in care cuvintele parca te cucereau , de nu-ti venea sa lasi cartea din mana… Te simti efectiv parte din poveste, ca esti in mijlocul actiunii si ai impresia ca, daca intinzi o mana, chiar poti intra in poveste.

Splendida cetate a celor o mie de sori este o carte dedicata tuturor femeilor din Afganistan, si ma gandesc ca si din lumea araba si incepe emotionant cu Miriam cand a aflat ca este harami ( copil nascut in afara casatoriei )… :
“- Eşti o harami mică şi prostovană. Cu asta m-am ales după câte-am îndurat. Cu o harami mică şi prostovană, care-mi face praf amintirile de familie.
În acel moment, Mariam nu a înţeles. Nu ştia ce înseamnă acest cuvânt, harami-copil din flori. …
Mai târziu, când s-a făcut mai mare, a priceput. O durea mai ales felul în care nana îi arunca cuvântul în faţă, ca pe un scuipat.”

Nu vreau sa va stric lectura cu prea multe detalii, va spun doar ca e o carte ce merita citita, in special daca va plac povestile inspirate din realitate… Am vrut doar sa va introduc putin in atmosfera cartii!

Un ultim citat care mie mi-a dat fiori… este parte din mesajul catre populatie la venirea talibanilor la conducerea Afganistanului:
“Atenţie, femei:
Veţi sta tot timpul în casele voastre. Nu este cuviincios ca femeile să bată străzile fără rost. Dacă ieşiţi afară, este obligatoriu să fiţi însoţite de un mahram, o rudă bărbat. Dacă veţi fi prinse singure pe stradă, veţi fi bătute şi trimise acasă.
Nu vă veţi arăta, în nicio împrejurare, chipul. Când veţi ieşi, vă veţi acoperi cu burqa. Dacă nu vă veţi supune, veţi fi bătute crunt.
Produsele cosmetice sunt interzise.
Bijuteriile sunt interzise.
Nu veţi purta haine provocatoare.
Nu veţi vorbi decât dacă veţi fi întrebate.
Nu veţi privi bărbaţii în ochi.
Nu veţi râde în public. În caz contrar, veţi fi bătute.
Nu vă veţi da cu ojă pe unghii. Dacă o veţi face, veţi pierde un deget.
Fetelor le este interzis să meargă la şcoală. Toate şcolile de fete vor fi închise imediat. Dacă veţi încerca să deschideţi o şcoală de fete, veţi fi bătuţi, iar şcoala va fi închisă.
Femeilor le este interzis să muncească.
Dacă veţi fi găsite vinovate de adulter, veţi fi omorâte cu pietre.
Ascultaţi. Ascultaţi cu atenţie. Supuneţi-vă. Allah-u-akbar.

Daca vreti o recenzie foarte detaliata despre aceasta carte deosebita o gasiti AICI si a fost scris de Andreea.

Daca vreti sa comandati cartea:

– limba engleza pe Amazon.

– limba romana pe Libris.

Lectura placuta!