De când sunt mamă sunt foarte atentă pe ce program e dat televizorul atunci când în încăpere sunt şi cei mici. Deşi Mihăiţă a crescut şi Maria încă nu ştie să facă diferenţa între desen animat şi film, eu încă am grijă ca ceea ce ei văd la televizor sau în viaţa de zi cu zi să aibă un impact pozitiv asupra lor şi a ceea ce vor face cand vor creşte.
Ce să vadă copiii noştri la televizor? Desene animate, ar spune unii, însă pentru mine, desenele animate de azi, reprezintă clar o problemă de luat în seamă. Desenele moderne conţin foarte multă violenţă, şi nu o spun numai eu.
Nu de mult, am citit o ştire referitoare la un studiu publicat în British Medical Journal care spune că desenele animate pentru copii sunt mai violente decât filmele destinate adulţilor.

Big.Buck.Bunny.-.Frank.Rinky.Gimera
“În loc să fie alternative inofensive şi mai blânde ale unor filme de groază şi ale unor drame, desenele animate pentru copii sunt, de fapt, un focar de crime şi de dezordine”, au declarat autorii studiului, Ian Colman şi James Kirkbride.
Sunt de părere că trebuie să avem foarte mare grijă cu informaţiile şi imaginile care sunt destinate copiilor nostri, pentru că ei, chiar de la o vârstă fragedă, percep informaţia şi inconştient vor copia ceea ce văd şi aud. Limbajul şi imaginile prezente în multe din desenele animate de pe televizor sunt de multe ori, aşa cum spuneau şi cercetătorii din British Medical Journal, mult mai violente decât ceea ce este destinat publicului matur.
Desene precum “Bambi”, “Pocahontas”, “Peter Pan” şi “Mica Sirenă” prezintă scene în care anumite personaje sunt ucise prin împuşcare sau înjunghiere. E tragic ca cei mici să vadă aşa ceva de la o vârstă atât de fragedă.
Eu încerc pe cât pot să le ofer copiilor mei poveşti liniştite şi de unde pot împrumuta un limbaj şi un comportament adecvat. De multe ori le las televizorul pe Baby TV, un program educativ, Mihăiţă învăţând astfel câteva cuvinte în engleză.

Copiii voştri la ce se uită? Cum îşi petrec timpul?
Vorbind de desene animate, azi mergem la lansarea filmului Crăiasa Zăpezii II, unde îmi veţi putea auzi vocea interpretând personajul Alfida – fata pirat.

craiasa-zapezii-snow-queen-2012