1. Sa iti respecti parintii nu insemna neaparat sa faci ce au facut ei!

Majoritatea adultilor de azi am crescut in spiritul acestei zicale : “BATAIA E RUPTA DIN RAI!”… unii, mai putin norocosi, au simtit-o din plin, altii, mai norocosi,nu… Acum, parinte fiind, incerc sa judec si sa regandesc comportamentul si actiunile parintilor mei asupra mea ca si copil, si mai ales sa observ unde si ce au gresit paritii mei si ca eu sa nu fac aceleasi greseli in relatia cu copiii mei.

Sigur, vremurile s-au schimbat, mentalitatea oamenilor la fel, informatia este peste tot, trebuie doar sa  fii putin deschis la minte si la suflet, sa iti doresti sa fii informat si nu ai cum sa dai gres.

2. Lovindu-ti copilul il inveti doar ca cel puternic are dreptate! 

Da, majoritatea copiilor sunt agitati, curiosi si uneori exagerat de energici, dar tu ca si adult trebuie sa fii calm, sa explici si sa demonstrezi cu calm de zeci chiar sute de ori orice lucru pe care copilul l-a facut gresit sau nu l-a inteles.  Sunt de acord ca este dificil si ca metoda pe care am vazut-o sau simtit-o in copilarie pare ca are efect imediat, insa NU, aceasta forma de violenta fizica sau violenta psihica nu fac decat sa transforme copilul vostru intr-o persoana speriata care va reactiona la fel in alte situatii… ori va fi tot timpul cel batut de altii, ori va bate el la primul semn de suparare sau tensiune.

3. Sunt mai multe solutii pentru a obtine ceea ce vrei de la copil.

Sunt multe metode prin care poti sa iti linistesti copilul, dar cu siguranta nu vor functiona de la prima incerca, ci trebuie perseverenta si rabdare.

In situatia mea, in momentul in care Mihaita devine prea agitat si nu se linisteste sub nici o forma, trag adanc aer in piept, il chem  aproape de mine si ii vorbesc incet, aproape soptit. Efectul este uimitor : se linisteste instant. 
In loc sa urlu la randul meu si sa il lovesc (cum era si este la moda in unele case), trag aer in piept, ma linistesc si apoi incerc sa il calmez pe el. FUNCTIONEAZA, de fiecare data. Trebuie doar multa rabdare, perseverenta si muuuulta iubire! 

Am incercat inclusiv urmatoarea abordare, de zeci si zeci de ori pana a inceput sa dea rezultate (cu siguranta rezultatele se vad si pe masura ce copilul creste):

Daca faci lucrul X vei fi pedepsit sau nu primesti… Dar daca faci lucrul Y, primesti un cadou… Ce alegi?

In acele momente pline de tensiune trebuie doar sa iti aduci aminte de momentul acela cand te-a prins de deget prima data, cand s-a uitat prima data in ochii tai, cand ti s-a umplut inima de bucurie si iubire si ochii de lacrimi, si toata tensiunea va disparea ca prin minune!

Deci, sa revenim  “bataia e rupta din rai?”  Eu cred cu tarie ca NU! Un adult normal, deschis la minte nu ridica mana asupra unui copil neajutorat, SUB NICI O FORMA SI INDIFERENT CE GRESESTE!!!

Cred cu tarie ca, pentru a avea un copil echilibrat si frumos crescut, trebuie in primul rand sa te educi tu ca si parinte! Sa inveti sa fii mai tolerant, mai rabdator, mai fericit, mai linistit in relatia cu copilul tau si sa nu cedezi la prima boacana sau la primul plans al copilului. Aici chiar functioneaza zicala “cum il cresti, asa il ai!”

Sunt sigura ca majoritatea avem un loc de munca stresant si obositor, dar asta nu este vina copilului. Copilul NU a cerut sa se nasca in aceasta situatie, iar in momentul in care iei decizia ca si cuplu sa aduci un copil pe lume, se presupune ca iti asumi si cresterea lui intr-un mediu cald si linistit, nu cu bataie, tipete si/sau pedepse fizice sau psihice pentru fiecare lucru gresit pe care copilul in crestere il face.

Asa ca va rog, daca simtiti nevoia sa va loviti copilul sau copii, NU o faceti niciodata, ganditi-va ca nu fac asta intentionat! Noi suntem aici sa ii iubim, sa ii invatam si sa fim alaturi de ei, NU sa ii lovim! NICIODATA!!!

Bataia NU este rupta din rai, dar  IUBIREA DA !! 
Voi ce credeti..?