Hehe, asa-i ca pare ca am luat-o razna? Normal ca asa ar trebui sa fie normal, nu? Mda… Insa, din pacate, acest lucru nu prea mai pare normal ziua de azi. Unii parinti considera ca odrasla lor nu are nevoie de educatie, rabdare si bun simt, lasand la voia intamplarii (sau a copilului) lucrurile pe care ar trebui sa le faca ei.

La ce anume ma refer eu aici? Multi dintre voi stiti si sunteti de acord cu mine. Ma refer la faptul ca, un copil, oricat ar fi de mic trebuie sa invete Respectul. Bun. Si care-i treaba cu respectul asta? Pai, ar fi cam asa : un copil ar trebui sa stie sa spuna “te rog” si “multumesc“. Sunt doua cuvinte foarte importante in dezvoltarea lui emotionala si il vor ajuta foarte mult in viata. Nu este greu, nu?

ellie-white-mihaita-7-ani-de-acasa-1

ellie-white-mihaita-7-ani-de-acasa-3

Ei bine, e cam greu sa faci asta, de vreme ce copilul nu invata singur. Asta inseamna ca tu, ca si parinte, trebuie sa aloci copilului tau timp si rabdare pentru a-l invata cand si cum sa foloseasca cele doua cuvinte magice.

Pe urma, copilul ar trebui sa creasca invatand cat de importanta este igiena. Pentru asta, iarasi Tu, ca si parinte trebuie sa ii explici temeinic, des si muuuult, cat de bine ii face faptul ca se spala pe maini de fiecare data cand merge la toaleta sau de fiecare data cand vine de la joaca, cat de important este ca, in comunitate sa bea DOAR din canuta lui/ei (tricky situation, intrucat, curiosi din fire, copiii nostri vor incerca orice e nou si mai ales NU al lor) si sa nu manance de pe jos.

Stiu cat de greu este sa cresti si sa educi un copil mic. De multe ori ma bat si eu cu morile de vant, vorbesc cu peretii pentru ca mintea piciului zboara pe campii inverzite, dar nu ma dau batuta. Ce nu a prins astazi, poate va prinde maine. Ce nu a facut/zis azi, poate va face maine. Insist, vorbesc singura, incerc sa il fac atent si ii explic de fiecare data calm si de foooarte multe ori acelasi lucru, pana cand cred eu ca i-a prins o mica radacina in minte. Si ce credeti? Data viitoare chiar face! A doua zi chiar zice!

ellie-white-mihaita-7-ani-de-acasa-4

ellie-white-mihaita-7-ani-de-acasa-5

Eu si Mihaita purtam haine din noua colectie C&A “Back to School”

ceas Daniel Wellington | cercei Bon Bijou

Hair AdyStudio

Photos by Mircea Netea

Trebuie foarte multa rabdare si dedicatie din partea parintilor pentru a face aceste lucruri “normale”!

Educatoarea nu este obligata sa-ti invete copilul sa spuna “multumesc” si “te rog”. Asta e treaba ta!

La ASTA (si mai sunt si alte “subcapitole”) se refera cei “7 ani de acasa”!

Voi cum va educati copiii?