De ceva vreme, mă gândesc cum aș putea să adaug categoria aceasta pe blog… Astăzi, de ziua noastră, a românilor, a României, am găsit prilejul să încep un nou capitol despre tradiții din România și oameni care încearcă să le țină vii și să le transmită mai departe.

Pentru început, vă voi povesti despre doi tineri arhitecți din Cluj, Andra și Bogdan, care încearcă să îmbine, cu succes, zic eu, tradiția cu modernul, creând astfel obiecte de design bazate pe basme românești. Atelierul are o perspectivă modernă și minimalistă ce pune într-o altălumină materiale contrastante.

Au realizat ceva deosebit, piese ce îmbină funcționalitatea mobilierului cu cea a corpului de iluminat. Lemnul este personificarea trecutului, metalul cea a prezentului și a viitorului, iar lumina leagă materialele într-o compoziție echilibrată. Toate piesele sunt realizate din lemn recuperat de la case tradiționale românești ce nu mai puteau fi restaurate. Primele două colecții Watt se numesc „Tâna Bătâna”și „Povești din bardă”, iar lemnul folosit este din brad și stejar cu o vechime de peste 150 de ani. Piesele sunt lucrate manual, iar toate etapele, de la concept, la idee, manufactură și până la prezentare, sunt realizate de arhitecții Andra și Bogdan.

Povestea din spatele colecției „Tâna Bătâna” m-a impresionat foarte mult. Este despre viața unei femei simple, Gligor Maria, alintată de cei dragi Tâna Bătâna, născută în 1915 în satul Broșteni, în județul Sibiu, care vedea familia și tradițiile mai presus de orice. A știut să se bucure de fiecare moment al vieții și să respecte valorile tradiționale românești, amintirea ei rămânând vie și prin colecția celor doi…

Mai jos vedeți câteva obiecte inspirate de povestea acestei femei deosebite și obiecte din celelalte colecții.

Noptiera face parte din colecția „Tâna Bătâna”, având la bază un concept ce a luat naștere într-un sat uitat de lume și de timp. Stâlpii de lemn ai prispei purtau amprenta a peste 100 de ani și refuzau să-și încheie povestea. Piesa este compusă din trei elemente, atenția îndreptându-se către detaliile materialelor (lemn de brad, metal, bec cu filament Edison).

colectie-watt-traditie-romania-ellie-white-post

1/2 Lamp – realizată din lemn vechi de peste 100 de ani

Piesa reprezintă cea de-a doua piesă din colecția „Tâna Bătâna”, având un design masculin evidențiat de proporția echilibrată dintre materiale.

colectie-watt-traditie-romania-ellie-white-post

Cumpana

Elementul de inspirație în procesul creativ a fost cumpăna, un simbol tradițional românesc. Lampa reprezintă totodată un simbol al centralității și al echilibrului, înfipt în „solul” tradiției, ce devine un centru al universului vieții de la sat. Gestul subtil prin care se îmbină materialele constituie tranziția de la trecut la prezent, astfel continuând povestea tradiției sub o formă reinterpretată.

colectie-watt-traditie-romania-ellie-white-post

Este inspirat de ideea de capăt/început, deschide o nouă colecție, „Povești din bardă” și reprezintă capătul unui element structural ce a făcut parte dintr-o casă bătrânească ce datează din anul 1860. Simplitatea dialogului dintre lemn și lumină creează o compoziție cu aspect rafinat.

colectie-watt-traditie-romania-ellie-white-post zburatorul

Zburătorul – colecție inspirată din „Mitul Zburătorului”, de Eminescu

Zburătorul este inspirat din poveștile tradiționale românești, precum și din „Mitul Zburătorului”, de Eminescu, o compoziție echilibrată ce vorbește despre trecut și prezent, cu intervenții subtile care pun în valoare caracteristicile lemnului. Piciorul subțire din metal face ca lemnul să îți ofere o senzație de plutire și permite obiectului să fie admirat sub forma unui exponat cu o vechime de peste 100 de ani. Lemnul provine de la o casă bătrânească „Tâna Bătâna” din județul Sibiu, satul Broșteni.

O lampă de studio inspirată din munca și pasiunea unui prieten saxofonist. Lampa are atât rol inspirațional, cât și funcțional. Imaginea saxofonului a fost simplificată și geometrizată în așa fel încât să se îmbine cu lemnul în mod armonios. Lemnul folosit este de stejar recuperat de la o casă tradițională din județul Bihor, având o vechime de aproximativ 150 de ani.

Colecția de penare cu poveste este realizată din lemn de stejar (folosit și la colecția „Povești din bardă”) și piele naturală de vițel prelucrată manual cu cea mai mare atenție. Colecția este concepută împreună cu prietenii de la Tradde.

Pe Andra și Bogdan îi găsiți aici:  WATT !

Vă pup!

Ellie