De prin vara ma tot gandesc sa scriu articolul asta, iar acum cum am putin timp liber m-am gandit sa va povestesc din experientele mele cu Mihaita.

So here we go, 5 dintre regulile mele de aur:

1. Asculta-l.

Chiar daca te uiti la copilul tau si crezi ca daca e mic nu prea stie el multe despre lumea asta, lasa-ma sa-ti spun ca te inseli. Copilul tau s-a nascut inteligent si avid de cunostinte. Stie multe, chiar daca nu iti poate spune sau explica, iar rolul tau ca si parinte este de a-l asculta, chiar daca ti se pare ca vorbeste copilarii. Adevarat, nu intelege regulile create de societatea in care traieste, dar asculandu-l, ii deschizi portita catre cunoastere si dezvoltare emotionala. Asa ca, nu-ti ignora copilul, ci ofera-i putin timp din timpul tau si asculta-l.

2. Incurajeaza-l.

Va gresi, cum de altfel gresim toti! Dar, daca il incurajezi atunci cand greseste, il explici ce are de facut si esti alaturi de el indiferent de rezultat, in timp vei avea parte de un copil stapan pe sine si increzator!

3. Nu fa lucrurile in locul lui.

Ti se va plange fie ca nu stie, fie ca e prea obosit si sa se descalte atunci cand ajunge in casa. Nu ceda de fiecare data, ci explica-i ca trebuie sa faca anumite lucruri si singur. Invata-l cum sa se spele pe maini si pe dinti pentru o igiena corecpunzatoare si felicita-l pentru reusitele de peste zi. Fi-i alaturi in momentele grele pentru el si spune-i ca este un copil puternic. In timp iti va multumi pentru insistente, iar tu nu vei avea un copil codependent de tine ci un copil independent, gata sa infrunte viata.

4. Corecteaza-l.

In primii ani de viata, copiii vad lucrurile in modul lor, iar cuvintele si gesturile le reproduc in stilul lor. Corecteaza-i cuvintele pe care le stalceste, corecteaza-i modul de exprimare si gesturile sau miscarile, arata-i ce e corect si ce nu e corect, invata-l bunele maniere si va creste frumos!

Ce am remarcat si am pus in practica este ca piticii invata foarte mult din demonstratie, asa ca de cate ori Mihaita face ceva si nu ii iese sau greseste, incerc sa imi insotesc explicatia si de demonstratie, ceea ce de cele mai multe ori functioneaza. Oricum, repetam de mai multe ori, insa ne iese… 🙂

Marcheaza momentele frumoase prin video-uri pe care sa le revedeti peste ani, mai ales ca acum tehnologia ne permite asta din belsug. Noi ne uitam cu drag la poze si filmulete de acum 1-2 ani si ne dau lacrimile.

5. Iubeste-l!

Indiferent de situatie, buna sau rea, adu-ti aminte cand era un puiut mic si atunci cand te uitai la el iti dadea inima pe dinafara de iubire. Aminteste-ti asta de fiecare data cand simti ca nu mai poti, si iti va da o forta nebanuita!

Iubeste-ti copilul indiferent de situatie, neconditionat, exact ca in primele lui zile de viata, si iubirea asta va va sprijini toata viata, in toate momentele tensionate!

Nu, nu e usor sa fii parinte, cum de altfel, prin copiii mei am observat ca nu e usor nici sa fii copil. Atatea reguli de urmat, atatea lucruri noi de invatat intr-o perioada foarte scurta de timp, fara nici o pauza.

Uneori, cerem prea multe de la copiii nostri pentru ca si noi, la randul nostru traim sub presiune.

Sa nu uitam insa ca sunt parte din noi si ca le-am promis iubire neconditionata si sprijin atunci cand au nevoie.

Voi ce reguli aplicati in educatia copiilor vostri?

Va pup!

E.