Stiu ca relatia dintre copii si internet este un subiect foarte dezbatut in ultima perioada, insa as vrea sa va spun cum am procedat noi acasa, poate va ajuta.
Adevarat, “pe vremea noastra” abia daca aveam televizor unii dintre noi, iar internetul nici macar nu era un cuvant in vocabular, daramite sa existe in realitate.
Lumea noastra se impartea intre ora de desene animate de duminica dimineata si restul saptamanii in care alergam pe afara cu copiii. Nu, nu aveam nici telefoane mobile, aveam doar telefon fix, nu aveam nici calculatoare si nici laptop-uri si, din punctul nostru de vedere am crescut bine. Corect si nimic de obiectat.
Dar ce ne facem cand copiii nostri se nasc in secolul vitezei in care orice este posibil, iar ei vad si sunt inconjurati de la nastere de gadgeturi care mai de care mai atractive?
Cum le explicam copiilor nostri ce e bine si ce nu in raport cu tehnologia care ii atrage atat de mult? Cum ii poti interzice copilului tau sa nu stea pe telefon sau pe tableta cand tu personal ai telefonul lipit de mana toata ziua?
Eu cred in puterea exemplului. Si mai cred in moderatie.
Nu ii poti cere copilului tau ceva ce TU nu faci. Trebuie in schimb sa-l inveti ce inseamna moderatie.
Daca TU nu ai avut ceva prin conjuctura vremurilor, nu inseamna ca e bine sa-ti privezi copilul de lucrurile timpului lui, ci trebuie sa-i arati ca sa cunoasca. Dar la fel de bine este sa-l inveti si cand sa puna pauza.
Copiii nostri stau si pe telefon si pe tableta, se uita si la televizor si se uita si cu noi pe laptop, dar cand le spunem “gata, lasam telefonul jos si mergem la joaca/ afara/ la somn”, se conformeaza si ne asculta, pentru ca stiu ca telefonul NU este un bun interzis pe care il vad doar la altii si la care ei nu au acces.
Il au tot timpul la dispozitie, dar cu limita.
A-i interzice unui copil ceva este, din punctul meu de vedere, drumul cel mai scurt catre o dependenta nociva.
A-ti rupe din timpul tau pentru a-i explica copilului moderatia cred ca este cel mai corect mod de a creste un copil echilibrat.
Copiii nostri trebuie sa guste din toate placerile vietii moderne in care s-au nascut pentru a nu fi tentati de a face excese mai tarziu, dar pentru a face asta in mod corect au nevoie de indrumare, rabdare si intelegere din partea parintilor.
Si cel mai bun exemplu pe care il putem da copiilor nostri suntem chiar noi.
Lasa telefonul din mana in preajma copiilor si fii atent la jocurile lor, poate chiar joaca-te impreuna cu ei! Lasa telefonul din mana si vorbeste cu copii tai: intreaba-i cum a fost ziua lor, indeamna-i sa comunice, sa-si exprime emotiile si fii alaturi de ei in orice situatie.
Gadget-urile din ziua de azi sunt un fapt, dar nu sunt definitorii pentru viata noastra.
Cu moderatie si muuuulta rabdare poti creste un copil sanatos intr-un mediu nociv.