Hello dragilor.

Am revenit cu un subiect destul de delicat care ii preocupa pe multi dintre voi, cei care sunteti parinti.

Nu este usor sa ii tii pe copii departe de dulciuri si mancare nesanatoasa si sa ii faci sa le placa fructele si legumele, dar nu este nici imposibil. La noi in casa, “bataia” cea mai mare este pe salata. Si chiar nu glumesc. 🙂

Dar cum am ajuns la aceasta performanta..? Ei bine, nu peste noapte, asta e sigur.

De cand a venit Mihaita pe lume, ne-am facut noi doi un obicei din a manca sanatos si a exclude din dieta noastra alimentele care nu erau bune pentru noi. Am inceput sa mancam mai putine prajeli si mai mult gatit la cuptor sau la aburi, am scos din frigider sucurile acidulate si le-am inlocuit cu apa sau sucuri naturale sau fresh-uri facute in casa, iar despre mezeluri, sa stiti ca o buna perioada de timp au lipsit cu desavarsire din frigiderul nostru (acum cumparam rar, si doar din locurile in care stim sigur ca nu sunt “umflate” cu chimicale ). Am schimbat semipreparatele pe alimente proaspete, si am inceput sa gatim din ce in ce mai mult. Tranzitia a fost una de durata, incepand chiar cu diversificarea. In acea perioada am insistat mult pe legume si pe fructe.

 

Desi, in foarte multe situatii ii las sa descopere singuri anumite lucruri, la capitolul alimentatie am insistat foarte mult sa ne tinem de lucrurile si obiceiurile sanatoase in detrimentul celor rapide, dar fara un ajutor pentru sanatate.

Si asa am ajuns la momentul in care, atunci cand imi cereau copiii ceva dulce sa le ofer ca si varianta un fruct. Cand asta nu mergea, am cautat in magazine dulciuri si prajituri fie facute in casa, fie cat mai naturale – pentru asta, am citit si citesc fiecare eticheta in parte, fara graba. Iar cu cititul etichetelor, sa stiti ca se aplica la ORICE cumpar, fie paine, lapte, unt sau chiar salata.

Si cum au ajuns copiii sa se lupte pe salata..? Ei bine, sa stiti ca puterea exemplului functioneaza cel mai bine!

Niciodata nu i-am fortat sa manance ceva ce nu le place, in schimb, ne-am pus noi in farfurie; si cum mie imi place salata foarte mult, evident ca li s-a facut pofta si mi-au cerut sa guste.  Si asa au prins gustul de salata, mai ales ca eu le schimb ingredientele salatelor adaugand sau eliminand dintre ele, la fiecare masa.

Cand vreau ca ei sa faca sau sa manance ceva, incerc eu prima data. Poate nu vor sa incerce din prima, dar am plantat samanta poftei in ei, iar cu siguranta, urmatoarea data cand voi manca eu ceva nou, vor vrea si ei sa incerce. Mi se pare modul cel mai simplu de a-i face pe copii sa manance mancare sanatoasa. Daca tu poti, vor putea si ei. Daca tu o faci, o vor face si ei. Iar treaba asta functioneaza cu absolut orice.  Dar bineinteles, trebuie sa fii implicat 100% in acest proces ca sa functioneze.

Voi cum ii faceti pe copiii vostri sa manance sanatos..?

Lasati-mi intr-un comment mancarea lor preferata!

Va pup,

E.