Salutare dragilor.

Pentru cei care nu stiti, haideti sa va fac o mica istorie a toxinei botulinice. Istoria toxinei botulinice incepe in anul 1820 cand dr. german Justinus Kerner a descoperit o toxina in carnatii stricati care cauza alterarea mancarii, de unde si numele de “botulism”  (carnat -lb latina). Tot acesta a descoperit mai tarziu ca aceasta toxina poate fi folosita in doze mici pentru a trata boli neurologice si transpiratia excesiva. In timpul celui de-ai doilea razboi mondial, americanii testeaza aceasta toxina pentru a fi folosita pe post de arma. Din fericire, planul nu a fost dus la bun sfarsit, iar toxina botulinica nu a fost construita ca si arma niciodata. In schimb, aceasta a ramas in sfera medicinii unde mai multi doctori si cercetatori descopera ca aceasta poate bloca legatura dintre nervi si muschi, iar in anul 1960, oftalmologul dr Alan Scott incepe testarea pe maimutele care sufera de strabism pentru a vedea daca folosirea toxinei botulinice ajuta la vindecarea acestuia. Testele clinice merg mai departe, toxina  botulinica ajungand pana la urma si la oameni sub forma de medicament impotriva strabismului, denumit Oculinum. In zona estetica ajunge insa in anul 1987 cand dermatologul canadian Alastair Carruthers injecteaza toxina botulinica in fruntea asistentei sale pentru a-i netezi ridurile. De la finalul anilor ’80, medicii incep sa foloseasca Botox ca tratament pentru contractia involuntara a muschilor gatului, iar in timp se descopera ca pacientii cu spasme transpira mai putin in momentul in care le este injectat Botox. 

De aici urmeaza o cale lina spre utilizarea Botox-ului ca si tratament cosmetic, pe langa cel medical. 

Asa ca, acum ca stiti in mare istoria toxinei botulinice si a evolutiei acesteia de la o toxina daunatoare si chiar letala pana la un tratament simplu si eficient in tratarea ridurilor de expresie adanci, nu-i asa ca nu vi se mai pare o forma de tratament chiar atat de ingrozitoare?

Evident ca totul tine de noi ca si persoane, tine de individualitatea fiecaruia dintre noi, tine de stilul nostru de viata, tine de gena noastra si de mediul in care traim ca sa putem intelege si pentru a putea alege metode alternative de tratament. Si, cum viata stresanta pe care am ajuns sa o traim ne testeaza limitele zi de zi, multi dintre noi cedam in fata presiunii. Si, stiti si voi ca stresul este cel mai mare dusman al sanatatii. Stresul te imbolnaveste de inima, de ficat, de rinichi, de cap, si chiar iti poate modifica PH-ul si structura pielii, a parului si a unghiilor. De aceea este indicat ca, macar o data pe saptamana ( daca nu pe zi! ) sa facem activitati care ne relaxeaza. Fiecare isi cunoaste stilul cel mai bine, asa ca fiecare dintre noi stie cel mai bine ce si cum il relaxeaza. 

Insa, o data pusa amprenta pe pielea noastra, este greu sa scapi de aceste “linii fine” care se adancesc pe zi ce trece. Si cum iarasi tine de felul nostru de a fi si de societatea in care traim, unii dintre noi aleg sa nu traiasca cu aceste linii fine, cu atat mai mult cu cat exista o alternativa sigura si eficienta pentru asta. Toxina botulinica sau Botox-ul este la indemana fiecaruia dintre noi , insa mare atentie pe mana cui te lasi pentru ca, desi este in teorie o procedura foarte simpla, in mainile nepotrivite te poate desfigura pentru cateva luni ( atat tine efectul toxinei botulinice). 

Recomandarea mea pentru aceasta procedura super simpla care te ajuta sa te simti bine in corpul tau este Dr. Morad Iancu insa voi puteti merge la orice medic cosmetician sau dermatolog care va ofera increderea necesara ca nu veti regreta injectarea cu toxina botulinica. 

Orice lucru pus intr-o imagine proasta va inspira frica, rejectare si acuzatii. 

Nu va luati dupa tot ce auziti. Informati-va, cercetati, intrebati din surse sigure si nu luati decizii “din auzite”. Ceea ce este rau pentru unii poate fi bun pentru voi, si invers. Suntem diferiti, si asta ne face speciali. Incercati sa va dezvoltati individualitatea, si nu mai fiti copii ale altora. Ganditi cu mintea voastra si nu cu cuvintele altora! 

Botox-ul poate fi bun pentru unii si nu asa bun pentru altii. Totul tine de perpectiva, de asteptari, de informatia primita si de mana care performeaza. 

Voi ati apelat la aceasta forma de tratament pentru a scapa de ridurile fine?

Daca da, cum vi s-a parut? Ati fost multumiti de rezultat?

Daca nu, ati incerca daca va fi cazul?

Lasati-mi intr-un comentariu parerea voastra despre acest subiect.

Va pup,

E.