O sa incep acest articol prin a spune clar si raspicat: NU sunt de acord cu huliganismul!! 

In umbra ultimelor evenimente din tara, as vrea sa imi expun si eu parerea si impresiile. 

As vrea sa incep prin a spune ca a trecut 1 an. 1 an de restrictii, 1 an de teama, de masti, de carantina, 1 an in care multi dintre noi si-au numarat mortii, altii norocul. 1 an de zile in care unele afaceri s-au inchis, altele au prosperat. 1 an de zile in care explicatiile au fost putine, insa restrictiile au fost multe. 1 an de zile in care am avut timp sa ne regasim, sa ne reculegem, sa citim, sa ne informam, sa ne bucuram, sa ne enervam, pe scurt, 1 an de zile in care am trecut prin toate starile posibile. 

Si la sfarsitul acestui an care ne-a adus pe multi dintre noi in pragul disperarii – din motive medicale, din motive economice, din motive personale, nu prea mai conteaza asta – am ajuns in punctul in care ar trebui sa putem pune punctul pe “i”, sa stim ce s-a intamplat si sa incepem sa aplicam niste metode benefice, sanatoase si eficiente in primul rand pentru a tine populatia acestei tari in siguranta medicala si, in al doilea rand de a o tine in siguranta economica. Ar trebui ca, de acum inainte sa incepem sa dam startul redresarii economice, sa redeschidem domenii de activitate care pana acum au fost inchise -si atat, ar trebui sa ne simtim in siguranta, sa vedem ca roata se misca, sa vedem CEVA!! 

In schimb, ceea ce vedem dupa 1 an de zile este regresie, nici macar stagnare. Dupa tot tambalaul cu vaccinarea, descoperim ca acum, cu 3 sau 4 vaccinuri disponibile, rata de infectare este cumva mai mare decat anul trecut cand NU exista nici un vaccin. Descoperim ca cei care ar trebui sa gaseasca solutii pentru a iesi mai usor, mai eficient si mai repede din aceasta situatie nu fac nimic. De fapt, ba da, fac : ne impun carantina ca si la inceputul acestei pandemii! Ne impun aceleasi reguli ineficiente, aceleasi restrictii care nu ofera nici un rezultat, aceleasi minciuni trase la indigo. 

Nu ofera nici paturi suplimentare la ATI pentru persoanele care ajung in acel stadiu, nu ofera doze de vaccin suplimentare si nici locuri disponibile pentru acele persoane dornice sa se vaccineze, nu ofera solutii de nici un fel pentru acei oameni care de 1 an de zile stau in casa fara nici un prospect pentru viitorul apropiat, nu fac nimic, nu zic nimic!! Ies doar ocazional la Tv sa ne certe pentru faptul ca nu stam in casa! 

Ce nu inteleg mai marii acestei tari este faptul ca oamenii nu au confortul economic necesar pentru a mai sta in casa! Multi sunt someri, traind dintr-un somaj aruncat in scarba de statul roman, ajunsi in aceasta situatie nu din cauza ca nu ar vrea sa lucreze, ci din cauza ca nu au unde sa lucreze in domeniul lor, multi sunt falimentari, fara nici o putere de reinventare, pentru ca, sa stiti ca asta cu reinventarea nu este chiar atat de simpla. Pentru orice “reinventare” dinasta este nevoie de capital. Capital care, fie nu exista, fie bancile nu vor sa il ofere… si asa ajungi intr-o bucla dinasta interminabila… 

Ce nu inteleg mai marii acestei tari este ca oamenii nu mai au incredere in ei (nu ca ar fi avut vreodata, dar asta e alta poveste!). Si atunci le vine tare greu oamenilor sa mai stea in casa si sa asculte ce zice unul si altul, atunci cand ii vezi pe  acesti diversi pe la tv prinsi pe la petreceri cu lautari ( dar tu nu ai voie, trebuie sa stai in casa si sa iti faci nunta, botezul sau onomastica cu 10 oameni ), atunci cand ii vezi pe acesti “alesi” pe la restaurante si/sau terase inchise ( timp in care tu trebuie sa iti inchizi business-ul si sa stai in casa!!), atunci cand ii vezi cu masca pe sub nas sau pe sub barbie, in schimb tu esti amendat ca nu porti masca corespunzator, si exemplele pot continua. 

Si, evident ca la un moment dat, oamenii vor iesi in strada! Da, vor iesi in strada pentru ca nu mai pot efectiv sa stea in casa, pentru ca nu mai au bani de chirie, de rate, de curent, de gaz, de intretinere, de mancare, de scoala copilului ( sau copiilor ), de doctori, de telefoane, de haine ( nu mai zic! ), de muuuuulte necesitati zilnice. Si atunci, apare protestul. Nu ii mai tine inima sa se uite in ochii copiilor lor si sa le spuna ca nu mai pot, ca nu mai au de unde, ca trebuie sa stea in casa si sa aleaga intre a muri de foame sau de covid. 

Si atunci, oamenii se unesc, oamenii isi striga nemultumirile si frustrarile fata de o situatie pe care NU ei au creat-o dar cumva de pe urma careia ei trag ponoasele. Oamenii vor iesi in strada si vor protesta! 

Iar cei care ar trebui sa ii asculte, se ascund! Se ascund in spatele televizorului, se ascund in spatele unor postari pe social media, se ascund in spatele purtatorilor de cuvant pentru ca oamenii sa nu le vada lasitatea si sa nu le citeasca minciunile pe fata. Pentru ca un lider adevarat este acel OM care are in vedere bunastarea poporului sau, si nu danseaza dupa cum ii canta altii. Dar, cum noua ne lipseste cu desavarsire un LIDER, defilam cu ce avem. 

De aici insa pana la huliganism este o cale pe cat de lunga, pe atat de scurta. Si stiti si voi ca acesti profitori, acesti paria ai societatii moderne stau in block-start si nu rateaza nici o ocazie de a strica si de a face rau. Nu, nu sunt de acord cu ei, si ati inteles total gresit mesajul meu de pe pagina lui Marian Godina. 

Nu sunt de acord sa se sparga, sa se darame, sa se strice proprietati nici publice, si nici private! In fiecare proprietate, fie ea publica sau privata este munca unor oameni, si niciodata nu voi fi de acord cu distrugerea, profanarea, demolarea si stricarea muncii nimanui! 

Insa, sa stiti si voi ca au reusit. Ne-au dezbinat si ne-au invins inainte sa pornim la lupta. De aceea nu trebuie sa faca nimic, pentru ca scopul e atins. In timp ce noi ne desfiintam unul pe celalalt in online sau in offline,ne uram intre noi si ne punem piedici unul altuia, ei si-au atins obiectivul. Iar un popor dezbinat nu va fi niciodata puternic!!

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea