Salutare dragilor. 

Mai facem noi ce facem, ne mai sucim si ne mai invartim de cateva ori si mai trece un an. Si vin iar sarbatori peste sarbatori, care mai de care mai frumoase si mai incantatoare. 

Prima pe lista sarbatorilor frumoase este ziua Sfantului Valentin, sau Ziua Indragostitilor. 

Chiar daca este o sarbatoare impumutata de la vecinii de peste ocean, am adoptat-o, am personalizat-o si am pus-o in calendarele noastre de parca ar fi fost acolo dintotdeauna. 

Desi inceputurile acestei sarbatori pline de flori, ciocolata si Cupidoni nu au fost mereu asa de dulci, de-a lungul timpului s-a transformat dintr-o sarbatoare pagana care presupunea sacrificarea cainilor si a tapilor intr-una crestina. Cu toate ca s-a incercat abolirea ei in anul 467 D.C de catre Papa Hilarius, apoi s-a incercat reinstaurarea ei 30 de ani mai tarziu de catre Papa Gelasius, sarbatoarea tot nu a avut priza la public pe care o are acum.

Prin secolul 3, Imparatul Roman Claudius al II-lea a intemnitat si executat multi crestini care se numeau Valentin, insa cel mai cunoscut, si cel care probabil ca a si pus bazele, in mod indirect a sarbatorii pe care noi o sarbatorim in prezent era un calugar crestin care a fost intemnitat din cauza faptului ca facea cununii in ciuda interdictiei data de catre Claudius al II-lea care credea ca, o data insurati, soldatii sai performau mai slab in razboi. 

Luat la discutii, Claudius i-a propus lui Valentin sa renunte la crestinism si sa se converteasca la paganismul roman, insa acesta a refuzat, motiv care i-a si atras moartea prin executie, nu inainte insa de a o vindeca pe fiica temniterului sau de orbire. In urma acestei vindecari miraculoase, temniterul si intreaga lui familie s-au convertit la crestinism, iar in scrisoarea adresata de catre Valentin fiicei temniterului, acesta s-a semnat “Your Valentine”, sau “Al Tau Valentin”, de unde si expresia pe care o folosim cu regularitate acum. 

Asa ca, istoria nu a fost una frumoasa si plina de iubire si ciocolata, insa oamenii au incercat sa o transforme dintr-un lucru urat si sangeros intr-o sarbatoare in care se celebreaza iubirea, caldura si bucuria. 

Vecinii de peste ocean au reusit sa faca din aceasta sarbatoare pagano-crestina-sangeroasa o sarbatoare a florilor, a ciocolatilor si a cadourilor, desi au facut-o in stilul propriu, cel al exagerarilor si al hiperbolelor. 

Insa noi, romani din balcani, we toned it down si am personalizat-o in stilul nostru propriu. Fiind insa o sarbatoare care, in esenta se sarbatoreste in mod personal, fiecare cuplu a luat din ea cu ce a rezonat mai bine. 

Iar noi, romani fiind, trecuti de valurile zbuciumate ale primei tinereti, si parinti pe deasupra, am luat din aceasta sarbatoare fix ceea ce ne-a facut mai tare cu ochiul. 

Asa ca, dupa ce am impachetat copiii si i-am trimis la scoala, ne-am pus toalele semi-festive ( nu de alta, dar am ajuns si pe la birou/studio azi ) si, timp de vreo doua ore am pus telefoanele de-o parte si ne-am bucurat unul de compania celuilalt. Dimineata, D. m-a surprins cu un buchet superb de flori, apoi am mers in oras sa luam un brunch, nu de alta dar micul dejun il ratasem, iar de pranz nu aveam timp, am hoinarit putin prin mall, apoi am fugit la birou. 

Dupa ce am lucrat cat timp am mai avut la dispozitie, am fugit sa recuperam copiii de la scoala pe care apoi i-am scos la o inghetata si la o prajitura, pe urma am venit acasa, pentru ca era totusi o zi de scoala, iar copiii aveau si teme. Pe Maria o astepta acasa o cutie de bomboane si un buchet de trandafiri. 

Seara am ciocnit un pahar de sampanie, si cam asa a fost ziua noastra de Sfantul Valentin. 

Noi consideram ca iubirea trebuie celebrata in fiecare zi. Persoanei iubite trebuie sa ii spui in fiecare zi ca o iubesti, sau sa ii arati, daca vorbele nu sunt punctul tau forte, insa aceasta sarbatoare ne face parca sa fim putin mai constienti la nivel energetic de faptul ca iubim si suntem iubiti, indiferent daca avem un partener sau nu. Nu trebuie sa saracesti de Valentine’s Day cautand cadoul perfect scump, ci mai degraba sa oferi un cadou cu insemnatate, venit din inima. Sunt sigura ca persoana potrivita va aprecia mai mult acest tip de cadou decat unul impersonal, dar aici tine de fiecare persoana in parte.

Una peste alta, s-a mai dus o sarbatoare din acest an, fie ea imprumutata sau nu. Cealalta jumatate a tarii va astepta cu nerabdare “Dragobetele”, care este in esenta aceeasi sarbatoare ca si Valentine’s Day, doar ca are nume romanesc. Ideea insa e aceeasi, aceeasi sarbatoare a iubirii,de aceea ne putem bucura de ambele sarbatori fara sa aruncam cu pietre dintr-una intr-alta. 

Eu cred cu tarie ca o sarbatoare inchinata iubirii, fie ca ii spune “Valentine’s Day” sau “Dragobete” ar trebui sa scoata din noi toata iubirea de care dispunem, toata bucuria si toata frumusetea interioara, si nu opusul acestor lucruri pe care le celebram. 

Haideti sa lasam ranchiuna, ura si frustrarile la o parte si sa ne bucuram de iubire, in toate formele ei si sub toate numele ei. 

Love conquers all!! 

Iubirea invinge intotdeauna!! 

Voi cum ati petrecut azi, de sarbatoarea iubirii?