Salutare dragilor.
Nu sunt adepta incarcarii programului copiilor cu tot felul de extra activitati, desi stiu ca sunt multi copii care au un program zilnic draconic, mai incarcat decat al multor adulti. Nu cred ca are cum sa le faca bine treaba asta pe termen lung, rapindu-le bucuriile copilariei, insa fiecare parinte isi creste copilul sau copiii cum crede de cuviinta.
Noi nu am optat pentru incarcarea excesiva a programului copiilor nostri, ci am incercat sa le echilibram programul de asa natura incat sa poata sa si faca lucruri in afara scolii, dar sa aiba si timp liber.
Nu ne dorim in mod special ca ei sa mearga intr-o anumita directie, de aceea le oferim diferite experiente pentru a-i ajuta sa-si gaseasca singuri menirea si drumul. Am spus-o in nenumarate randuri ca nu imi doresc ca ai mei copii sa mearga pe zona artistica si sa faca un job din asta, insa nu ma voi opune daca asta va fi dorinta vreunuia dintre ei.
Este foarte important pentru noi ca ei sa experimenteze din cat mai multe domenii, fie ele sport, arta sau zona de IT, pentru ca doar asa isi pot descoperi pasiunea care se poate transforma in job.
Credem cu tarie insa ca, pentru a creste in adulti echilibrati, copiii au nevoie sa fie copii, adica au nevoie de timp liber in care sa se poata juca cu alti copii, in care sa rada, sa socializeze, sa alerge, sa cada si sa se loveasca, sa planga, sa mearga cu bicicleta, sa deseneze sau sa tipe. Este nevoie de toate aceste lucruri pentru ca un copil sa se transforme intr-un adult echilibrat.
Si da, la vremurile pe care le traim, trebuie sa le includem in programul lor si timp de ecrane : PS, telefon, tableta, TV. Pentru ca si aceste lucruri fac parte din viata lor, si trebuie tratate ca pe niste lucruri normale acestei perioade.
Deci, vreti sa stiti cum arata programul pe o saptamana al copiilor nostri?
Programul de scoala se termina la ora 15.00 aproape in fiecare zi. Am fi putut opta pentru programul prelungit pana la ora 17.00, insa ni s-a parut putin cam obositor, si atunci chiar ca nu ar mai fi putut face nimic altceva dupa scoala.
Luni – dupa ce termina scoala, copiii vin cu noi la studio-ul nostru unde Mihaita ia lectii de Dj, iar Maria lectii de canto, si face inregistrari.
Marti – deja ne activam putin mai mult, iar Mihaita are antrenament de fotbal. Maria are zi libera, insa timp de o ora citim, scriem sau desenam, la alegere.
Miercuri – au pe rand lectii de pian cu colegul meu de trupa Alex Borsan, iar dupa pian, Maria merge la gimnastica, iar Mihai se relaxeaza 30 de minute la ecrane, apoi citeste cateva pagini dintr-o carte.
Joi – este zi de fotbal pentru Mihai, iar pentru Maria este zi de citit sau de scris.
Vineri – dupa scoala merg ambii copii la gimnastica, iar seara cad lati de oboseala.
Sambata – dimineata isi exploreaza latura artistica cu lectii de pictura, iar duminica este zi de relaxare. Aici iesim la plimbare prin oras sau mergem cu bicicletele prin cartier, sau pur si simplu ies copiii la joaca cu prietenii lor.
Momentan cam asa arata programul copiilor nostri, insa nimic nu este batut in cuie. Mai mergem si dupa feeling-ul lor uneori, iar daca intr-una din zile nu sunt destul de motivati sa mearga la o extra activitate, nu facem un capat de tara din asta. Suntem constienti de faptul ca scoala ii solicita destul de mult, asa ca uneori ii lasam sa se odihneasca, sau sa se joace facand Lego in camera lor.
Ideea este ca suntem maleabili; atat noi, cat si ei. Tinem sa faca lucruri cat mai diversificate, si sunt sigura ca in timp se vor modifica aceste activitati, insa nu suntem blocati in program. Cand vedem ca sunt chiar obositi, stam impreuna la un film, sau ne jucam un joc in familie. Totul ca sa fie relaxati si fericiti.
Voi la ce extra activitati va duceti copiii?
Daca vreti sa explorati zona artistica a copilului vostru, studio-ul nostru va sta la dispozitie cu lectii de canto, lectii de DJ, lectii de chitara si pian. Asa ca, nu ezitati sa ne contactati printr-un mesaj.
Va pup,
E.