Salutare dragilor. 

Vreo doua saptamani am fost pusa la zid de o raceala banala. Nu, nu a fost Covid, sau cel putin asa au spus testele efectuate. Insa a fost insistenta si m-a tarat din pat pe canapea si inapoi cu chef de facut nimic vreo doua saptamani, plus sau minus cateva zile. 

Si ce sa tot faci in casa, cu atat mai mult cu cat nu poti nici macar sa iesi din pijamale? Normal ca, dupa ce dormi pana nu mai poti – dupa ce te trezesti dimineata sa pregatesti copiii de scoala – rupi Netflix-ul in doua. Si, sa nu ies din norma, cam asta am facut si eu. 

Fusesem sefa de departament si in pandemie, cand am stat in casa pana ne-au iesit fire albe, si in perioada aia am cam vazut toate serialele posibile; m-am uitat atunci si la filme la care nu m-as fi uitat niciodata. Asa ca, eram oarecum la curent cu tot de pe acolo, insa aparuse un serial nou – “Ozark”. Si-am zis : “what the hell, hai sa vedem ce e de capul lui! ” 

Inceputul primului episod, trebuie sa recunosc ca a fost putin cam dubios : un tip care vinde asigurari sta la birou si, in timp ce are clientii in fata lui, el se uita la un filmulet ce pare porn. M-am uitat putin cam crucis si era cat pe-aci sa zis “pas”, dar curiozitatea m-a impins sa ma uit mai departe.  Vine partenerul lui si il “salveaza” de clienti, apoi cadrul de muta pe ei doi si o tipa intr-o cladire de birouri vorbind despre posibilitatea de a inchiria un spatiu de birouri mai mare, chestii dinastea tipic americane. Nici pana in punctul asta nu m-a dat pe spate filmul. Seara, tipul ajunge acasa la o familie care e pe punctul de a se destrama, iar pe la mijlocul filmului aflam ca de fapt filmuletul la care se uita la birou este despre sotia lui, care il insela. “OK”, am zis… “devine putin si mai dubios, dar hai sa vedem ce urmeaza”, mi-am spus. 

Spre finalul primului episod, tipul este sunat in miez de noapte de partenerul lui care il cheama disperat la o adresa, sa stea de vorba cu cineva. Ajuns acolo, descopera ca acolo este partenerul lui cu tipa de mai devreme de la birouri care era logodnica partenerului lui, si inca doi tipi – tata si fiu – la biroul carora se adunasera. Iar pe un scaun, statea un tip care parea cam fioros, si ii lua pe astia la bani marunti. Aici, deja filmul devenise mai interesant. 

In fine, dupa o discutie relativ scurta, tipul fioros o impusca pe gagica, iar pe restul ii cara intr-un depozit. Primul impuscat este tatal, apoi fiul, urmeaza partenerul tipului, si cand vine randul lui, asta isi “cumpara” viata, spunandu-i tipului ca ii poate recupera banii furati de cei impuscati mai devreme. 

Si de aici, lucrurile deja devin interesante. Din acest punct am realizat ca, toti cei care au fost impuscati mai devreme spalau bani pentru un cartel mexican, iar doi dintre ei furasera o suma de bani de la boss. Sefu’ a aflat, asa ca a trimis “directiva” ca toti cei implicati, inclusiv familiile lor sa fie anihilate – stilul de business al cartelurilor mexicane.

Si, de aici, tipul se muta cu familia intr-o zona numita “the Ozarks” – de unde si numele filmului, un lac imens din Missouri, unde are timp 1 luna sa ii recupereze banii mexicanului. 

Una peste alta, filmul asta te tine pe ace de la episod la episod. Familia aceasta trebuie sa faca lucruri pe care nu le-ar fi facut pana atunci pentru a se asigura ca nu vor fi omorati de cartelul mexican. Si, desi stiu ca este doar un film, posibil inspirat si din ceva realitati americane, filmul asta m-a invatat ca uneori trebuie sa treci peste anumite frane psihologice pe care le ai si anumite principii, pentru a te asigura ca oamenii nu te calca in picioare, si pentru a face lucrurile sa se intample.

Desi sangeros si foarte violent, filmul asta este o lectie buna de viata si o trezire brusca la realitate. Nu, nu se aplica in cazul meu, pentru ca nu lucrez cu cartelurile mexicane, insa mi-a oferit o perpectiva noua asupra vietii mele, asupra modului de a lucra cu oamenii, de a vorbi si de a schimba anumite pattern-uri care ma faceau sa ma invart incerc fara nici un rezultat vizibil. 

Daca stii ce sa iei din acest film, te va ajuta foarte mult. Este o lectie grosolana si violenta despre supravietuire, din care poti invata multe, asa ca va recomand sa va aruncati un ochi peste el cand aveti timp. 

Enjoy! 

E.