“Ce le dai copiilor de mancare in primii ani din viata ii va ajuta mai tarziu!” – e crezul meu.
Si acum, multi dintre voi vor spune ca : “- pai ce, ca si noi am crescut cu prajeli, sarmale si grasimi!”
Nimic mai adevarat doar ca, acele mancaruri aveau in proportie de 90% provenienta bio.
Adica puiul sau gaina sau porcul erau crescute la mamaie in curte, laptele era de la vecina de peste drum, iar branza o luai de la ciobani, nu de la supermarket, vidata. Nu de alta, dar pe vremea copilariei mele, nici nu prea gaseai mare lucru in magazine (pe atunci nu existau supermarket-uri sau hipermarket-uri).
O data cu aparitia fast-food-urilor in tara noastra, toata alimentatia de baza a luat-o razna. Carnea este plina de hormoni si umflata cu apa, laptele provine din cine stie de ferme unde vacile traiesc in niste conditii groaznice desi in reclame zburda libere pe campii inverzite, si exemplele pot continua.
Sunt anumite chimicale care se gasesc acum in mezeluri de exemplu pe care organismul nostru nu le poate metaboliza (adica sa le descompuna in bucatele microscpoice si sa le transforme in energie sau grasimi ), astfel ca ramane un reziduu constant in corpul nostru care, la cei mai putin norocosi sau cu un sistem imunitar deficitar, se poate transforma in celule canceroase.
Asa ca, mi se pare un abuz la adresa sanatatii copiilor nostri mancarea de tip fast-food la care sunt expusi de la varste din ce in ce mai fragede.
Stiu ca multora li se pare cool sau ca salveza o masa, dar sanatatea copiilor nostri ar trebui sa fie mai importanta decat un trend sau o fita.
Educatia incepe din frageda pruncie, nu in situatiile extreme.
De exemplu, baiatul meu stie ca mancarea de la un anumit fast-food nu este sanatoasa chiar daca multi copii din cercul lui de joaca frecventeaza locul respectiv.
Stiu ca la un moment dat va gusta si el, dar prefer ca acel moment sa fie cat mai departe in viitor, dupa ce sistemul sau imunitar va fi pus bine la punct si organismul lui va fi mai puternic.
Pana atunci, copiii mei primesc mancare gatita de mine zilnic: ciorbe, supe, legume la steamer sau la cuptor, paste, orez, quinoa, peste, fructe si prajituri facute in casa. Facem si cartofi prajiti, iar daca vrem un burger, il facem in casa fie vegetal, fie cu carne cumparata din surse sigure.
Este intr-adevar extenuant sa gatesti zilnic, dar pentru sanatatea copiilor mei fac orice sacrificiu.
Bineinteles ca fiecare parinte are dreptul de a alege cum sa isi creasca copilul, dar cred ca putina informare si educatie alimentara nu strica niciodata. In definitiv, fiecare dintre noi isi doreste ce-i mai bun pentru copilul sau, nu?