Ce ii invat pe copiii pentru a trai intr-o lume mai buna
Viitorul copiilor nostri depinde de modul in care ii educam in prezent. De cum ii pregatim pentru ziua de maine, de cum ii invatam de pe acum sa traiasca frumos.
Acum, poate, uitandu-ma la cum evolueaza lumea in care traim, sa fii bun si dragut mi se pare, de multe ori, o carte necastigatoare.
Eu totusi insist sa imi invat copiii cateva reguli de baza pentru a creste si a deveni adulti demni de respect.
Fii respectuos cu cei din jur!
Asa cum am invatat si eu de la parintii mei, oameni simpli de altfel, prima regula pentru creste frumos intr-o societate din ce in ce mai bolnava si lipsita de respect este sa fii respectuos.
Prin urmare, copiii mei au invatat sa salute atunci cand intra intr-o incapere sau atunci cand pleaca, si am invatat sa ne salutam chiar intre noi cu “buna dimineata” atunci cand ne trezim. Incercam, pe cat posibil, sa nu ne abatem de la regula.
Respecta si iubeste animalele!
Pentru a creste oameni frumosi, ii invat pe copii sa respecte animalele. Au crescut amandoi cu Daisy in casa, catelusa noastra de aproape 11 ani, insa ii invatam sa respecte toate animalele, in special pe cele fara stapan. Cand am salvat o catelusa gasita in padurea de langa casa noastra vara trecuta, m-am bazat pe copii sa ma ajute sa o aducem acasa, sa ii dam de mancare, sa avem grija de ea pana cand am trimis-o la stapanii ei. Chiar si apoi, cand i-am facut o vizita, i-am luat si pe ei cu mine, si s-au bucurat tare mult sa o vada. Si, pentru ca am vazut ca Mihaita are o afinitate aparte fata de pisici, ne-am hotarat sa o adoptam pe Sarah, o pisicuta maidaneza, de 3 luni, atat pentru a-i face o bucurie, cat si pentru a-i responsabiliza mai mult.
Respecta si protejeaza natura!
O alta regula pentru a se dezvolta frumos, cred eu, ca este sa ii invatam pe copii sa respecte natura. Este foarte important sa cunoasca de mici rolul copacilor, al florilor, al padurilor, al intregului ecosistem. Anul acesta de Craciun am vrut sa luam un brad natural, dar in ghiveci, iar Mihaita a fost ajutor de nadejde pentru tatal lui atunci cand a trebuit sa il mute din ghiveciul lui intr-unul mai mare. Iar, cand va veni momentul sa il plantam in pamant, la primavara, copiii vor fi acolo sa ne ajute cu acest proces. Stiu de ce este bine sa aleaga un astfel de brad, decat unul taiat.
Pe de alta parte, ii invatam rolul apei in viata noastra. Ii invatam sa nu faca risipa si sa fie responsabili. Le explicam ca sunt foarte multe localitati care se confrunta cu o criza de apa potabila. Multi oameni fac risipa de apa, o polueaza, iar resursele de apa dulce, potabila, sunt din ce in ce mai reduse.
Recicleaza
Si, pentru ca trebuie sa avem grija de casa noastra, Pamantul, ii invatam sa recicleze. Le explicam de ce este important sa aleaga produse din materiale care pot fi apoi refolosite ori reciclate si sa nu ajunga deseuri lasate in natura. Trebuie sa avem grija de mediul inconjurator, pentru ca si generatiile de dupa noi sa se poata bucura de aer curat si de natura, asa cum avem si noi acum.
Respecta-i si ajuta-i pe batrani
Sa ai grija de batrani este o alta regula pe care vrem sa le-o insuflam. Mergem destul de des in vizita la bunici, atat la bunicile mele, cat si la bunica lui Doru. In vara trecuta, am adus-o pe bunica mea de 93 de ani de la Buzau in vizita la noi o saptamana, iar copiii au fost alaturi de mine, ajutand atat cat au putut; fie sa ii duca un pahar de apa, sa o cheme la masa sau chiar sa ii tina companie, m-am putut baza pe ei sa ma ajute cu lucrurile minore, si sunt foarte mandra de ei ca sunt dornici sa ma ajute.
Ajuta-i pe cei nevoiasi
Dar din dar sa face rai, iar cand putem, ajutam alte familii nevoiase. Pe copii i-am pus sa ma ajute cu sortatul hainelor care nu le mai vin pentru a le putea dona unor copii care nu sunt atat de norocosi ca si ei, precum si sa isi faca ordine in jucarii, cu acelasi scop. Cum ei au foarte multe jucarii, i-am pus sa isi faca selectie intre ce mai folosesc si ce nu, pentru a putea face alti copii fericiti. Mihaita este foarte mandru de faptul ca si-a donat din lucrurile lui altor copii si, cu toate ca Maria e prea mica sa inteleaga gestul, o implicam si pe ea in proces; doar asa invata.
Pe cat posibil, NU fii rau!
Cu urmatoarea regula ma lupt chiar zi de zi, dar cum repetitia e mama invataturii, o sa le-o repet copiilor mei pana cand invata. SA NU FII RAU! Desi, cred ca este in genetica copiilor sa fie, cateodata agresivi unii cu ceilalti, eu incerc sa imi invat copiii sa scape de acest comportament. In viata de zi cu zi, chiar daca un copil este rau cu ei, asta nu inseamna ca si ei trebuie sa ii vorbeasca urat sau sa se poarte urat, ci din contra, ii invatam sa dea raspunsuri destepte. Prostia s-a speriat mereu de inteligenta, precum si raul de bine. Nu fii rau si nu face rau!
Respecta femeile!
Pe Mihaita il invatam amandoi sa respecte femeile. Misoginismul mi se pare ingrozitor. Il rog sa ma ajute cu treburile casnice, il invatam ca trebuie sa fie dragut cu fetele, sa le apere si sa nu le faca rau, iar cel mai bun model este chiar surioara lui. Momentan, ea este cea pe care trebuie sa o ajute si sa o apere daca i se intampla ceva.
Ai incredere in tine!
Cred ca regula cea mai importanta este sa se respecte pe ei insisi si sa aiba incredere in ei. Ii invatam ca, indiferent daca cineva le vorbeste urat sau ii critica, sa nu inteleaga ca sunt oameni slabi, fara valoare, ci doar ca acele persoane care ii critica pot avea o impresie gresita despre ei. Ii invatam ca sunt puternici si ca pot reusi in viata fiind oameni buni si puternici.
Iubeste si fii generos cu inima ta!
Copiii sunt deschisi pentru afectiune si iubire, dar este bine sa invete ca iubirea pe care o cer si o primesc trebuie sa fie impartasita. Sa invete sa spuna Te iubesc, sub toate formele. Noi nu ne ferim sa ne imbratisam atunci cand copiii se afla in preajma. Este bine ca ei sa creasca intr-un mediu in care a-ti arata afectiunea este un lucru firesc. Nu lasam sa treaca o zi fara sa le spunem ca ii iubim si ii apreciem. Este bine sa creasca fiind capabili sa isi exprime sentimentele.
Desi sunt atat de multe lucruri in neregula in societatea in care traim, si ar mai fi atat de multe alte lucruri pe care ar trebui sa le invete copiii nostri, momentan ne oprim la astea. Stiu ca vom avea provocari zilnice in anii ce vor urma, dar daca vom reusi sa le insuflam copiilor nostri macar aceste reguli, problemele vor fi pe jumatate rezolvate.
Nu stii unde te duce viata, dar daca esti pregatit macar psihic, poti infrunta orice.
Voi cum va pregatiti copiii pentru cand vor fi adulti?
Ce principii le insuflati..?