Salutare dragile mele.

In cazul in care nu stiati, astazi este Ziua Internationala a luptei impotriva cancerului de san, si m-am gandit sa va atrag putin atentia asupra importantei controlului regulat la san.

Asa ca, astazi m-am imbracat confortabil si am dat o fuga pana la Donna Medical Center unde am facut o ecografie mamara si am stat putin de vorba cu d-na doctor Teodorescu Elena РMedic Primar Radiologie si Imagistica medicala despre importanta controalelor anuale, despre cand anume ar trebui sa mergem la ecografie mamara si cand sa mergem la mamografie, despre cat de des ar trebui sa ne facem o autoverificare a sanilor si cand ar trebui sa ne ingrijoram.

Trebuie sa va spun ca eu merg anual la control si nu voi rata nici o ecografie mamara in urmatorii ani pentru ca, anul trecut am trecut printr-o sperietura maxima in momentul in care m-am trezit intr-o dimineata cu o durere la sanul drept, durere care a tinut cateva zile si care m-a facut sa trec prin toate starile posibile pana cand am ajuns la ecografie unde dna dr mi-a spus ca era doar o durere musculara.

Nu va puteti imagina cat de tare va poate schimba viata o simpla durere neidentificata, si cat de greu este sa ajungi la un control fix atunci cand ai cea mai mare nevoie. Stiu ca nu va este la indemana sa va faceti o programare pentru un control la sani atunci cand nu va deranjeaza nimic dar va spun din experienta ca e mai bine sa va faceti un control din timp si sa descoperiti ca e totul in regula decat sa ajungeti in situatia in care sa aveti nevoie si sa nu gasiti unde sa mergeti. Evident ca, din ce am inteles de la doamna doctor, o simpla durere la san poate sa nu insemne nimic, dar este mai bine sa previi decat sa tratezi, nu-i asa..? Mai ales cand esti pusa in fata unui diagnostic dur si necrutator.

Asa ca… de cand ar trebui sa mergem la ecografie mamara, mamografie sau doar la un simplu control?

Pai, din ce am inteles de la dna dr Teodorescu, varsta de la care ar trebui sa ne punem problema unui control mamar este dupa 25 de ani. Incepand cu aceasta varsta, ar fi ideal un control mamar sau ecografie mamara anual. In functie de rezultat, medicul iti poate recomanda analize suplimentare sau nu. As vrea sa punctez aici faptul ca doar medicul este in masura sa va analizeze CORECT si sa va puna un diagnostic. Stiu ca merge tratamentul “din gura-n gura” sau de pe diferitele grupuri de pe retelele de socializare, dar eu va sfatuiesc sa aveti incredere in medicul dumneavoastra, pentru ca acesta este singurul capabil sa va spuna cu adevarat ce se intampla. Si, chiar daca mama sau bunica nu a avut probleme, asta nu e o garantie ca tu nu poti avea. Singura modalitate prin care poti fi sigura ca e totul ok este daca mergi la control!

Ecografia mamara este foarte importanta pentru ca detecteaza diferitele modificari din structura sanului insa, in caz de precizie si detalii, mamografia este cea care detine tronul. Nu va speriati de ce auziti prin diferite locuri, ecografia mamara nu doare deloc, pe cand mamografia este putin deranjanta. Dar, in definitiv, putem suporta putina incomoditate daca asta ne asigura ca totul este ok si nu trebuie sa ne facem probleme ca ar putea fi lucruri mai grave cu sanii nostri, nu…?

Anyway, fetelor, tot ce voiam sa va spun este sa aveti grija de voi, sa va faceti timp sa mergeti la control pentru ca este foarte important si, din ce a zis dna dr, cu cat inaintam in varsta, cu atat este mai recomandat sa nu ratam controlul anual.

Asa ca, sunati la medicul vostru si programati un control. Mai bine sa fiti linistite ca nu este nimic grav decat sa treceti prin momentele de groaza prin care am trecut eu!

Va pup,

E.