Hello guys.

Am vazut de curand stirea asta la Tv. Nu ma uit prea des la stiri, trebuie sa recunosc asta, pentru ca te cam baga in depresie si ai impresia ca vine sfarsitul lumii, dar intamplator era Tv-ul pe stiri, si am auzit stirea asta.

Deci, OK, Elon Musk vrea un oras pe Marte. Bun…. Presupun ca nu este un proiect ieftin; presupun ca se vor cheltui cateva milioane de dolari pentru treaba asta.. deja si-a lansat satelitii in atmosfera, deci pot doar sa presupun ca treaba e inceputa. Perfect. Nici o problema pana aici. Popularea planetei Marte este un vis mai vechi al omenirii, nu este de ieri, de azi. Nasa cauta de ani de zile planete asemanatoare Pamantului pe care sa le putem popula in momentul in care planeta noastra nu ne va mai putea sustine. Si, din nou, mi se pare un ideal frumos.

Ce mi se pare absurd este insa faptul ca, ne punem pe cheltuit milioane de dolari pentru a face un oras pe o planeta rosie fara atmosfera, fara oxigen, fara munti, fara apa, fara soare, fara verdeata, in loc sa investim acele milioane de dolari in planeta noastra frumoasa care este aici si acum, si care inca ne mai suporta, desi am facut tot posibilul pentru a o distruge!

De ce nu luam acele milioane si le investim in energie regenerabila, in ecologizarea oceanelor care au devenit pubela omenirii, in replantarea copacilor pe care i-am taiat cu atata usurinta fara sa ne gandim la efectele negative pe care le va avea aceasta actiune asupra planetei si a noastra, de ce nu incercam sa salvam de la distrugere ceea ce avem deja, cunoastem, intelegem si iubim, in loc sa aruncam banii in spatiu la propriu pentru un oras idilic in care vor putea teoretic locui doar un milion de oameni?

Actiunile noastre spun totul despre caracterul nostru, nu credeti? Avem o planeta minunata, extraordinara, cu atatea minunatii si frumuseti pe care o secatuim, o ardem, o poluam, o omoram incet si sigur pentru a ne putea duce pe alta planeta care nu ne ofera atatea si pe care sa incepem sa o distrugem incet si sigur si pe aceea, nu…?

Cu ce ne va ajuta asta in viitor…? Ce mostenire lasam generatiilor viitoare? Noi de ce ne putem ( inca) bucura de aer curat, de apa cristalina ( unii dintre noi ), de munti inalti si vai adanci, de oceane pline de viata, de cer senin pe care pot zbura libere si nestingherite pasari de diferite culori si marimi, de iarba verde si de flori colorate, de miros de roua si de ploaie datatoare de viata, in timp ce generatiile viitoare vor trai intr-o bula pe o planeta rosie si uscata? Voua asta vi se pare un ideal…?

Ce se va intampla cu planeta noastra atunci cand ii vom stoarce si ultima picatura de resursa naturala, cand aerul va fi imbacsit si arzator, cand verdele va fi doar o culoare stearsa pe un perete demolat, cand oceanele vor fi uscate si toata viata din ele disparuta?

Inca mai putem sa prevenim asta! Inca mai putem sa le oferim generatiilor viitoare toate darurile pe care le-am primit noi de la aceasta planeta, sa se poata bucura si cei ce vor veni de tot ce avem noi ( inca! ) acum!

Trebuie sa recunosc ca imi place spatiul.. imi place sa aud de noi descoperiri, de planete noi descoperite, de stele noi descoperite, de galaxii si de gauri negre si da, desi stiu ca va fi imposibil, mi-ar placea sa merg in spatiu. Dar nu, nu mi-ar placea sa las planeta asta superba pentru alta uscata si rosie! Nu mi-ar placea sa locuiesc intr-un spatiu fals, sa respir aer recirculat, sa beau apa reciclata si sa ma tavalesc pe o iarba falsa. As vrea sa luptam pentru ce avem, as vrea sa ne salvam planeta asta frumoasa in loc sa ridicam din umeri si sa-i intoarcem spatele dupa cate ne-a oferit, cu atat mai mult cu cat NOI am distrus tot ce e distrus acum!

marte earth pamanat ellie white elon musk salveaza pamantul

As vrea ca oamenii cu putere si cu bani sa investeasca in curatarea si intretinerea planetei Pamant, casa noastra frumoasa de milioane de ani, si nu sa ii distruga si resursele ramase pentru un vis. As vrea ca noi sa devenim solidari si responsabili si sa nu ne mai batem joc de casa noastra. As vrea sa nu mai aruncam gunoaie pe jos, prin paduri, prin mari si oceane, as vrea sa nu mai poluam aerul, as vrea sa nu mai taiem padurile in nestire fara a replanta nici macar un copacel, as vrea sa nu ne mai otravim apele, as vrea sa ne curatam planeta exact asa cum ne curatam casa. ASTA ar fi un ideal de atins, un vis frumos care poate fi realizat mult mai usor decat sa construiesti un oras pe Marte!

Voi ce parere aveti despre acest subiect?

Vi se pare o idee buna? Sau vi se pare mai interesant sa ne salvam planeta?

Lasati-mi intr-un comentariu parerea voastra.

Va pup,

E.