Stiu ca acest articol va veni la pachet si cu ceva reactii “adverse” din partea unor oameni care nu au nici cel mai mic habar despre ce inseamna sa fii artist in Romania sau sa lucrezi in zona artistica, dar imi asum in totalitate tot; si cu bune, si cu rele.

Deci.. sa facem o mica recapitulare a ultimului an si jumatate, mai exact de cand a inceput aceasta nebunie. 

Anul 2019 a fost un an excelent pentru foarte multe persoane, din toate domeniile existente pe piata. Cine a putut sa munceasca a muncit, cine a putut sa produca bani a produs, cine si-a permis sa stea cu burta la soare a stat, si asa mai departe. Din martie 2020 insa, a inceput ceea s-a dovedit in cel mai scurt timp, calvarul. Financiar, psihic, fizic, medical, you name it! 

Si a inceput incet, firav, cu mici icnete pe ici si colo, pentru ca in cateva luni sa se transforme intr-o adevarata tornada de emotii!

Am stat ascunsi in case – unii dintre noi –  ne-am protejat cu masti, manusi, costume spatiale, fiecare cu ce a putut, asteptand cumintei ca niste copii ascultatori ca guvernul tarii noastre sa vina cu solutii de redeschidere, de relansare, de imunizare, cu orice fel de solutii. 

In tot acest timp in care s-au inchis domenii peste domenii, in special cele “neesentiale”, categorie pe care nu as sti cu exactitate sa va spun cine a inventat-o, dar nah.. am devenit peste noapte si “neesentiali” desi contributia la PIB-ul Romaniei al acestui domeniu “neesential” nu a fost una infima, am asteptat un semn, o veste, un licar de speranta venit de la guvernantii alesi ai acetui popor. Vestea a venit ce-i drept : ” domeniul cultural poate sa o ia in brate! inchideti taraba, pune lacat la sandrama, fuck off cum s-ar spune! Ne zicea atunci premierul ca ii place ce facem in online, adica faptul ca stam acasa si cantam in sufragerie.. cum sa nu-i placa omului? In definitiv, suntem atat de “neesentiali” ca si un radio care merge in surdina, undeva intr-un colt de camera.. mai prinzi cateva fraze, dar nu-ti capteaza atentia in totalitate. Cam asa si cu noi, astia neesentiali.

In fine, ne-am pus cenusa-n cap si am tacut. Ne-am inchis in bula noastra, ne-am luptat cu depresiile, cu lipsurile, cu problemele si cu suferintele noastre fara sa sunam trambitele. Eram insa si noi curiosi, ca orice om sanatos la cap, ce se intampla peste hotare. Cum isi trateaza alte popoare artistii, actorii si pe toti cei din domeniile “neesentiale”. Si am descoperit ca Anglia are un Ministru al Culturii care culmea ( !!!! ) chiar milita pentru drepturile artistilor, desi nivelul de trai – si aici ma refer la incasari din concerte si drepturi de autor! – este “olecuta” mai mare decat in mandra noastra Romanie! Elvetia chiar si-a luat obligatia si culmea culmilor, chiar le-a platit acestor oameni o parte din banii pe care preconizau ei sa ii faca intr-un an normal! Au facut oamenii calculul ( corect!! ), si s-au pus pe platit. Ca asa se face intr-o tara civilizata : daca ii iei omului dreptul de a munci si libertatea de a se intretine, ii platesti o compensatie, nu il pui sa se reinventeze, ca asa ti s-a nazarit tie! 

Mboon… Si iata ca, incet incet si pasi siguri ajungem in Romania, mandria asta de tara care ne face sa ne luam campii si sa ne intrebam ce dracu mai cautam noi aici??! Aceasta tara cu oameni nationalisti si cu guvernanti interesati de soarta acestei tari care isi apreciaza talentele numai dupa ce le valorifica altii ( atunci creste splina-n ei de mandrie dom’le!! ), care isi ridica in slavi artistii doar dupa ce eventual au murit, care au grija de valorile lor numai dupa ce strainii le vor! 

Guvernantii romani ne-au inchis domeniul de activitate. Fara drept de apel, fara nici o explicatie, pa si la revedere. Pentru asta, Guvernul ar trebui ( asa cum fac TOATE celelalte tari!!! ) sa ofere compensatii tuturor artistilor, actorilor, organizatorilor de evenimente private, organizatorilor de festivaluri, targuri, campenesti, etc, tuturor operatorilor culturali, tuturor acelor oameni care de 1 an si 3 luni stau acasa cu cortina trasa, INDIFERENT de cati bani au oamenii acestia in cont, indiferent de milioanele, bilioanele si catralioanele  lor ( existente in mintea unor ignoranti care habar n-au de cheltuielile domeniului artistic ). Daca domeniul nostru de activitate functioneaza pe premiza : “daca fac altii, facem si noi”, atunci dragi guvernanti, daca “altii dau bani, dati-ne si noua!!!”

In schimb, ce face dragul si scumpul nostru Guvern..?? Mai sa ma ia cu plans daca n-as rade!

Ei bine, Guvernul roman, acesti iluminati in ale ezoterismului, acesti mesia nedescoperiti, acesti incompetenti care ne mananca nervii pe paine dimineata la cafea, s-au trezit ei asa intr-o zi cu soare, s-au uitat ei asa gales unul la altul si au copt o idee creata : “Organizatorii de spectacole, concerte, festivaluri, artisti independenti, tehnicieni si operatori ticketing au fost exclusi din lista operatorilor care primesc compensatii pentru pierderile suferite in pandemie.”  Sursa : AROC

Na, ia-o p’asta! Mai zi ceva! E de rasu, plansului, nu alta!

Intrebarea mea e alta… daca tot ne-ati exclus de la compensatii, ce faceti cu milioanele primite pentru noi de la Uniune?

Unde se duc banii aia? Prin ce vacante exotice o sa ii cheltuiti, ce vile o sa va mai construiti cu ele si ce masini de ultimul racnet o sa va mai luati? Intreb de curiozitate, pentru un prieten… 

Frumos, n-am ce zice! 

ASTA lovitura de gratie! Si voi ziceati ca guvernantii nostri-s prosti! Nu sunt dom’le prosti, NOI suntem, ca inca le mai acceptam coruptia, minciuna si batjocura! 

Dupa Alfred, urmam noi!

Multumim statului roman pentru lipsa de respect, pentru lipsa de bun simt si pentru statutul de “neesentiali”! 

Speram sa va tina de cald milioanele alea, si sa le luati cu voi pe lumea cealalta!

Bafta!