Salutare dragilor.
Dupa cum multi dintre voi bine stiti, una dintre activitatile mele preferate si relaxante este cititul. Si, cum incerc sa va atrag si pe voi in fiecare vineri in acest Club Exclusivist de Lectura :-), m-am ganidt sa va spun cateva cuvinte despre cartile mele preferate, despre acele carti care m-au facut sa ma indragostesc iremediabil de aceasta activitate, si sa ma intorc la ea ori de cate ori am ocazia.
In fiecare vineri, incepand cu ora 17.00 ne vedem live pe pagina mea de facebook, la Clubul de Lectura. Si acolo va repet saptamana de saptamana importanta cititului, beneficiile acestuia si minunatiile pe care cartile le ascund. Stiu ca este o activitate care pentru multi pare trecuta si invechita, insa cititul ne dezvolta imaginatia – spre deosebire de ecranele care iti implanteaza imaginea in minte, ne imbogateste vocabularul, ne ajuta sa gandim mai concis, mai clar si mai elevat, ne ajuta sa fim mai toleranti, mai afectuosi si mai selectivi. Una peste alta, cititul are foarte multe beneficii, zic eu. Si in acest articol as vrea sa va arat cinci dintre cartile mele preferate. Poate va inspira si pe voi una dintre ele sa o rasfoiti.. si de acolo pana la urmatoarea carte nu e cale lunga.. 🙂
- – Trandafiri. Scrisa de Leila Meacham, aceasta carte a fost una din cartile care mi-au ramas adanc infipte in minte si in suflet. Fire romantica, asa cum ma stiu eu ca sunt, cartea asta vorbeste despre o iubire ce dureaza ani intregi. Cu multe twist-uri, multe evenimente care te fac efectiv sa simti durerea personajelor, aceasta carte este una dintre acele carti pe care orice romantic incurabil ar trebui sa o citeasca cel putin o data.
- Rivalele, de Jeanne Mackin. Una dintre cele mai recente carti pe care le-am citit este aceasta. Nu stiam la ce sa ma astept in momentul in care am inceput sa citesc cartea, insa trebuie sa recunosc ca m-a tinut cu sufletul la gura. Actiunea se intampla in Franta anilor 40, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, iar disputa principala este rivalitatea dintre cele doua mari creatoare de moda ale momentului, Coco Chanel si Elsa Schiaparelli. Pe langa aceasta rivalitate care, din punctul meu de vedere este putin infantila, avand in vedere faptul ca stilurile lor erau diferite precum ziua si noaptea, se mai infiripa si o poveste de iubire aparent imposibila. Insa, ca orice carte frumoasa, un happy end ( pe jumatate ) este binevenit.
- Fata cu picioare de sticla, de Ali Shaw. Aceasta carte te transporta putin in taramul fantasticului, pentru ca titlul este pe cat de sugestiv, pe atat de adevarat. Povestea este despre o fata care se naste cu o boala ciudata, o boala care ii transforma incet incet tot corpul in sticla. Si, cum se pare ca atrag povestile de iubire, si aici se infiripa una imposibila, pentru ca boala fetei este fatala. Exact cum spuneam, aceasta carte tine putin de domeniul fantasticului, insa merita citita.
- Meditatia – Prima si ultima libertate, de Osho. Daca esti in cautare de raspunsuri legate de turnurile din viata ta, lucruri pe care nu reusesti sa le intelegi dar ai vrea, atunci inseamna ca esti pe drumul spre iluminare. Si, ca si mic ajutor in drumetiile tale, te sfatuiesc sa rasfoiesti putin si aceasta carte. Te va ajuta sa iti deschizi noi orizonturi, sa iti modifici tiparul gandirii si sa vezi lucrurile si viata din alta perspectiva. Este de bun ajutor atunci cand incepi sa practici meditatia, dar inca nu ai un maestru acreditat care sa te aseze pe drumul cel bun. Este o carte ce trebuie sa existe in biblioteca oricarei persoane care e curioasa si care vrea mai mult de la ea si de la viata.
- Hotul de carti, de Markus Zusak. Considerata o carte fenomen, aceasta chiar face parte din categoria cartilor care merita si trebuie citita. Asemeni Rivalelor, si actiunea acestei carti se intampla tot in timpul celui de-al doilea razboi mondial, dar chiar in mijlocul bestiei, Germania nazista. In timp ce majoritatea evreilor din acea perioada incercau sa se ascunda sau sa fuga din Germania, protagonista cartii noastre avea alte indeletniciri. Pentru ca iubirea ei pentru carti era atat de mare, zi de zi isi risca viata furand carti. Totul pe fundalul bombardamentelor, a terorii si a nesigurantei. Daca nici una din cartile de mai sus nu v-a convins sa le rasfoiti, sunt sigura ca aceasta o va face. 🙂
Am incercat sa ma limitez la cinci carti pentru aceasta postare, desi numarul cartilor mele preferate este mult mai mare. Foarte putine au fost cartile care nu m-au impresionat, insa, recunosc ca si eu sunt destul de selectiva atunci cand aleg o carte.
Multi dintre voi mi-ati facut, la randul vostru, in cadrul Clubului de Lectura, recomandari de carti. Promit sa le citesc pe fiecare in parte. Chiar in acest moment sunt in mijlocului unei carti fantastice ( si la propriu si la figurat ) – Sapte Eve, de Neal Stephenson, care vorbeste despre cum ar supravietui omenirea in cazul in care luna ar fi distrusa de un meteorit. In urma calculelor facute de oamenii de stiinta din carte, Pamantul ar mai avea de trait maxim trei ani dupa ce luna s-ar sparge, apoi ar incepe o serie de evenimente incompatibile cu viata. Da, este o carte SF, insa te pune pe ganduri serios. O sa va fac o recenzie completa dupa ce o finalizez de citit.
Voua ce fel de carti va plac?
Lasati-mi intr-un comentariu care a fost ultima carte pe care ati citit-o.
Va pup,
E.
Șapte ani în Tibet