Salutare dragilor. 

Asa cum stiti si voi, traim vremuri stresante. Fie ca este din cauza job-ului sau al relatiei, sau chiar al aspectului socio-economic, totul este un motiv de stres. 

Si s-a demonstrat stiintific ca boala secolului 21 este stresul. 

Insa, desi in mod natural stresul poate fi benefic organismului pentru ca ne ajuta sa depasim anumite momente importante sau critice din viata noastra prin secretia adrenalinei si a cortizolului, expunerea indelungata la stres si prin urmare a secretiei acestor hormoni devine nociva pentru organismul nostru, si ne poate afecta la nivel atat fizic cat si psihic.

Pentru a nu cadea prada anxietatii, a insomniei si a tuturor bolilor fizice si psihice care pot aparea in urma stresului indelungat, este foarte important sa ne relaxam atat fizic cat si psihic dupa un episod stresant. 

Si, desi stiu ca uneori este foarte greu sa tragi de tine si sa iesi din starea in care te aduce stresul, este foarte important sa fii constient de pericole si sa incerci sa iti schimbi anumite comportamente care pot degenera in situatii stresante. 

Asa ca, mai jos iti spun cateva tehnici care ma ajuta pe mine sa ma relaxez atunci cand viata devine prea grea de suportat. 

  1. Asculta muzica.  Muzica este cel mai bun terapeut. Atunci cand esti stresat, obosit, nervos sau nu poti dormi, asculta o muzica lenta, calma, repetitiva, cu sunete linistitoare, menite sa iti scada tensiunea arteriala si sa iti relaxeze intregul corp. Poti asculta si piesa sau piesele preferate si sa te lasi condus de versurile acestor melodii, poti sa si plangi ( plansul este un relaxant natural al organismului ),  poti sa dansezi, sau poti pur si simplu sa te scufunzi in melodie si sa nu te mai gandesti la nimic altceva. Conditia este doar ca acea muzica sa nu fie foarte agitatoare, pentru ca efectul va fi invers fata de cel dorit. 
  2. Fa o plimbare. Desi pare greu de crezut, o simpla plimbare te poate ajuta sa te relaxezi si sa te detensionezi atunci cand te simti prea incarcat emotional.  Efortul fizic iti va obliga mintea sa se preocupe de alte lucruri, asa ca te vei putea relaxa in timp ce admiri privelistea din jurul tau – fie copaci, daca alegi sa faci o plimbare prin parc sau prin padure, fie cladiri, daca alegi sa faci o plimbare prin oras. Oricum ar fi, incearca sa fii atent la mediul inconjurator pe tot parcursul plimbarii, altfel vei rata momentul de relaxare si vei ajunge acasa si mai nervos sau stresat decat ai plecat. Inspira adanc si focuseaza-te pe respiratie. 
  3. Mediteaza. Meditatia este una dintre cele mai bune terapii impotriva stresului cotidian, impotriva stresului emotional, impotriva oricaror factori meniti sa ne ameninte calmul si linistea vietii. Iti va fi putin greu la inceput, insa o data ce ai dat de gustul libertatii si al iubirii care se revarsa din meditatie, o sa te intorci la ea zilnic. Gaseste-ti un loc doar al tau in casa unde sa nu te deranjeze nimeni timp de 10-20 de minute pentru inceput, aseaza-te intr-o pozitie confortabila, pune-ti o muzica relaxanta in fundal – poti gasi pe youtube suficiente playlist-uri facute special pentru meditatie – inchide-ti ochii si nu te mai gandi la nimic. Daca iti formezi un gand in minte, asta inseamna ca nu meditezi. Lasa gandul sa curga fara a-l intretine sau a-l continua, si incearca sa te lasi condus de sunetele melodiilor pe care le asculti. Orice altceva iti apare in minte in plus, ignora. Orice gand, orice emotie, orice imagine. Mintea trebuie sa lucreze, pentru ca asta este scopul ei, insa tu poti alege sa nu faci parte din planurile pe care ti le afiseaza. Focuseaza-te pe melodie si nu te mai gandi la nimic. Dupa o sesiune de meditatie te vei simti mult mai energizat, mai revigorat, mai calm si mai optimist, si ori de cate ori simti ca nu mai poti, ia o pauza de la tot si mediteaza. 
  4. Gateste. Desi nu este una dintre activitatile mele preferate, cercetatorii au demonstrat ca gatitul poate fi de mare ajutor atunci cand te afli intr-un moment stresant din viata ta. Si este destul de logic, daca stai sa te gandesti, pentru ca atunci cand gatesti, te gandesti la ingrediente, la modul in care trebuie sa arate sau sa guste mancarea, si nu te mai gandesti la lucrurile stresante din viata ta. Asa ca, pune-te pe gatit atunci cand esti stresat. Dar nu devora tot! Totul cu masura!! 
  5. Citeste o carte. Ei bine, cititul este una dintre activitatile mele preferate. Eu citesc si cand nu sunt stresata, insa o carte buna citita la momentul potrivit face cat o biblioteca intreaga. Asa ca, pune-ti un pahar de vin sau un ceai – depinde de preferinte, aseaza-te confortabil in fotoliu tau preferat sau in coltul tau preferat de pe canapea, ia o carte buna – indiferent de preferinte, si rasfoieste-o. Iti garantez ca te vei relaxa instant in momentul in care vei patrunde in lumea minunata a cuvintelor. 

 

Si, pe langa aceste 5 metode de relaxare, ca si bonus, va mai propun inca una – Gradinaritul.  Fie ca stai la casa sau la bloc, poti planta ghivece de flori sau chiar rasaduri de legume. Gradinaritul in sine este o munca fizica obositoare, insa este hrana pentru psihic, asa ca ia-te de plantat, de udat, de smuls buruieni, iar bucuria va fi si mai mare atunci cand vei vedea roadele muncii tale. 

Eu de curand am descoperit bucuria legumelor plantate in curte. Desi am inceput doar cu cateva firicele de rosii cherry, simplul fapt ca trebuie sa am grija de ele sa le curat, sa le ud, sa le pun ingrasamant ( bio) sau doar sa le privesc, imi ofera o satisfactie mare. Iar atunci cand vin copiii si culeg rosii de pe crengute si le mananca cu pofta si placere, face ca toata munca sa fi fost si mai multumitoare. 

Clar, eu vorbesc aici de doar cateva ghivece, nu de randuri intregi de rasaduri de rosii, insa chiar si asa, poti incepe cu ceva mic, sa vezi daca te prinde pasiunea sau nu. 

Orice ai alege, fa-o cu inima deschisa si cu mintea relaxata, iar efectele stresului cotidian nu te vor mai afecta. 

Voi ce metode de relaxare aveti?

Lasati-mi intr-un comentariu modul vostru de a va detensiona dupa o zi lunga sau dupa o perioada stresanta.

Va pup,

E. 

 

 

photo credit pixabay.com