Evenimentele globale din ultima perioada ne-au rascolit pe multi dintre noi. Unii s-au mobilizat intr-o maniera fantastica ( si jos palaria pentru ei ) si au sarit in ajutorul refugiatilor din Ucraina, altii si-au deschis usile caselor si sufletele pentru acesti oameni incercati de soarta, iar altii au ales sa arate cu degetul si sa critice cam tot ce se intampla in acest moment in tara noastra vis-a -vis de razboiul din Ucraina. Deci, intr-o maniera sau alta, pe fiecare dintre noi ne-a afectat ce se intampla in tara vecina.

Insa , lasand la o parte tot si gandindu-ne putin realist, trebuie sa recunoastem ca pe multi dintre noi ne-a afectat aceasta invazie si la nivel psihologic. Multi resimtim teama si nesiguranta zilei de maine, frica pentru viata copiilor nostri si panica ce o induce acest razboi inceput de Putin, care nu prea da semne de finalitate.

Si, evident, iti pui intrebarea : “sa raman in tara si sa astept ce si cum vine sau sa imi iau familia si sa ne incercam norocul in alta tara mai ferita de razboi si de efectele acestuia?”

Cum deja incepe mobilizarea militara si la noi in tara, raspunsul devine putin evident pentru multi dintre noi.

Sigur, te gandesti ca, oricat de rau ar fi in acest moment in tara ta, macar esti acasa inconjurat de familie, de prieteni, de locurile cunoscute care iti ofera un sentiment de siguranta.

Pe de alta parte, lupta zilnica pentru supravietuire te cam face sa te uiti de doua ori la aceleasi locuri si la aceasi oameni pe care ii stii de o viata, si sa vrei sa pleci cat mai departe de ei.

Asa ca, ce faci? Iti impachetezi toata viata intr-o valiza si te uiti cu ochii plini de speranta inainte, fara sa te mai uiti inapoi, sau strangi din dinti si accepti orice va veni in tara ta?

Deja simtim efectele razboiului la nivel economic : alimentele s-au scumpit, gazul si curentul incepusera deja sa ne puna sa ne facem imprumut de nevoi personale pentru a putea fi in capacitate de plata, iar acum a venit randul carburantului sa explodeze in buzunarul nostru la propriu. Toate aceste scumpiri – fara sens as putea adauga eu – pun o presiune imensa pe umerii romanilor care se zbateau si inainte sa razbata la final de luna cu toate cheltuielile la zi.

Iar eu una, sunt putin in dilema, pentru ca simt razboiul cum ne sufla in ceafa, sunt putin tematoare in ce priveste viitorul copiilor mei, si sunt nelinistita in ce priveste directia in care o ia aceasta lume.

Asa ca vreau sa va intreb si pe voi : ce parere aveti despre ce se intampla acum in lume?

V-ati pus problema relocarii in alta tara sau veti ramane aici indiferent de ce intampla?

Nu cred ca este asa usor sa inchizi usa in fata tuturor lucrurilor pentru care multi dintre noi am muncit si sa pleci in lume, insa parca nici aici nu-ti mai vine sa stai si sa vezi cum toate lucrurile pentru care ai muncit devin ruine ( fizice si emotionale ).

Nu cred ca este usor sa te rupi de tot ce iti este familiar si sa te duci intr-o tara straina alaturi de niste oameni care te vor privi ca pe un strain, insa nici sa stai intr-o tara care nu da doi bani pe tine nu pare o oferta prea atragatoare.

Pe voi cum va afecteaza acest razboi?