Salutare dragilor. 

Cei care ma urmariti pe social media, stiti deja ca tocmai ne-am intors dintr-o scurta vacanta din Olanda, unde am stat pentru o saptamana. Am imbinat job-ul cu distractia, pentru ca Amsterdam nu este neaparat o destinatie de vacanta, cu atat mai mult o vacanta cu copiii. Dar, pentru ca avea Doru treaba pe acolo vrei cateva zile si nu voia sa mai mearga singur, mi-a spus sa ma duc cu el. Cum nu aveam cu cine sa ii lasam pe copii, i-am luat cu noi, si uite asa s-a ajuns la o vacanta in toata regula.

Frumos oras, n-am ce zice.. Amsterdam este un oras vechi ce si-a pastrat aerul de nobilime amestecata. Pentru cei care nu stiti ( si nici eu n-am stiut, pana nu am aflat cate ceva din istoria orasului ), Amsterdam a fost un oras de refugiu pentru multe categorii de oameni. Aici au fugit evreii de Hitler, spaniolii de persecutia religioasa, si multi alti refugiati, in cautare de siguranta. Amsterdam, sau “orasul de pe Amstel” – raul ce strabate orasul, este un oras care, prin natura tolerantei religioase, diferentelor culturale si a orientarilor sexuale a devenit un loc de dezvoltare multiculturala si atractii pentru toate categoriile de oameni. A ajutat si faptul ca, datorita pozitiei sale geografice a fost mai mereu un oras prosper, de unde si viata scumpa din prezent. Amsterdam nu este un oras ieftin. Desi orasul in sine este construit pe un sol nisipos care se scufunda pe zi ce trece, iar proprietarii sunt nevoiti tot pe la 5-6 ani sa refaca fundatia caselor, acestea se vand tare scump. Cea mai ieftina casa din centrul orasului Amsterdam porneste de la cateva milioane de euro, iar din cauza suprapopularii si, inevitabil a lipsei de cazari, multi dintre cei care aveau barci si le-au transformat in adevarate case flotabile, iar acum a devenit un adevarat trend sa ai casa pe rau. Nu va grabiti insa sa sariti sa cumparati una din aceste case, pentru ca cea mai ieftina porneste de la 600.000 de euro. 

Aceste mici detalii le-am aflat de la o scurta plimbare cu barca pe canalele Amsterdamului. Da, asta este un lucru pe care trebuie sa il faceti, daca ajungeti pe acolo si nu mergeti strict pentru petreceri. Am avut noroc si de un capitan foarte haios care, la un moment dat i-a si lasat pe copii sa conduca barca. Bucurie mare pe ei doi, vazandu-se capitani de vapor. Au ascultat indicatiile capitanului, si s-au descurcat de minune amandoi. Daca vreti sa vedeti filmarile de la carma, intrati aici si aici. 

Daca sunteti fani muzee, aveti de unde alege. Noi insa am ales sa mergem doar la Muzeul de Stiinta. A fost interesant pentru copii, si au mai aflat lucruri noi. E de vazut, daca sunteti cat de cat pasionati de stiinta. Plimbarile zilnice de prin centrul orasului au fost frumoase, dar obositoare. Daca sunteti pasionati de shopping, aflati ca aveti magazine din care sa alegeti, insa trebuie sa fiti pregatiti financiar sa scoateti din buzunar mai multi bani decat in alte zone din Europa, pentru ca, asa cum am zis mai sus, orasul nu este ieftin deloc. Acelasi lucru il pot spune si despre mancare, fie ca este de la restaurant sau de la supermarket. Pentru o punga mica de alimente de baza – apa, fructe, iaurt si ceva rontaieli, nu scapati mai ieftin de  50 -100 de euro, iar o masa in 4 la restaurant ajunge cam tot pe acolo, plus sau minus in functie de ce lichide consumati – apa, vin , bere, suc, etc…  In ce priveste insa capitolul mancare, am fost foarte dezamagiti. Pentru ca in esenta orasul este, cum am spus mai sus o amestecatura culturala, practic acolo este o adunatura de de toate, insa nimic al lor traditional. Asa ca, poti gasi mancare italiana ,irlandeza, libaneza, asiatica – de cele mai multe ori “asian fusion”, nu clasicul chinezesc cu care suntem noi obisnuiti, dar nu te astepta sa gasesti mancaruri traditionale olandeze, pentru ca, in afara de magazine de branzeturi si tarabe de clatite si waffe, olandezii nu pot spune ca au o mancare traditionala, proprie si personala. Am gasit insa un restaurant portughez care ne-a placut tare mult, atat atmosfera cat si mancarea. Daca sunteti prin zona si vreti sa il verificati, il gasiti aici. 

Intr-una din zile, putin si plictisiti de atmosfera obositoare a orasului, am decis sa ne retragem mai spre zonele rurale, si am mers la morile de vant Zaanse Shans. Trebuie sa stiti ca sunt la aproximativ 30 de km de Amsterdam, si poti ajunge acolo cu masina, cu trenul sau cu autobuzul. Noi am ales varianta cu trenul, pentru ca nu prea avem ocazia sa mergem cu trenul in Romania, asa ca a fost o experienta atat pentru noi cat si pentru copii. Daca alegeti varianta cu trenul, atunci trebuie sa ajungeti in Centraal Station din Amterdam de unde aveti varianta sa luati un tren sau un autobuz pana la urmatoarea statie de unde veti lua trenul care va va duce pana la Zaanse Shans. Toata treaba asta nu dureaza mai mult de o ora, asa ca merita. De la ultima statie de tren veti merge insa pe jos cam vreo 15 minute pana la zona morilor de vant, insa nu va speriati, orasul este micut si dragut, iar indicatoarele va vor ajuta sa ajungeti la destinatie fara nici o problema. De cand ati trecut podul spre satul cu morile de vant, va va astepta o experienta minunata. Privelistea este superba, precum si arhitectura satului in sine. Puteti vizita morile de vant, veti gasi magazine mici in cadrul satului, precum si un muzeu al pantofilor de lemn traditionali olandezi. Toata plimbarea asta va va lua cateva ore, asa ca va sfatuiesc sa va rezervati o zi intreaga pentru satul morilor de vant. Daca insa vi se face foame pe acolo, in afara de clatite, wafe  si supa de rosii nu veti gasi mare lucru. O ghereta mica cu wurstels, daca sunteti dispusi sa stati la coada, si cam atat. Eu una, am plecat infometata de acolo.. copiii s-au umflat de clatite, insa eu am plecat cam dezamagita din punctul asta de vedere. In afara de mancare, sau de lipsa ei 🙂 totul a fost superb. 

Pentru ca mai aveam cateva zile de stat, si ne plictisisem de mers prin centru, intr-una din zile am fost la Gradina Zoologica.  Frumos, multe animale, pasari, insecte, tot ce vrei si ce nu vrei, insa foarte mare. Mare pentru noi cel putin, nu de alta, dar eram satui de mers pe jos. Dar am mers si aici cateva ore bune pe jos, pentru ca este intr-adevar o zona intinsa care adaposteste multe specii. Desi eu nu sunt un fan al gradinilor zoologice pentru ca mi se par niste inchisori frumos colorate pentru animalele de acolo, copiilor le-a lacut. Au vazut maimute de mai multe feluri, inclusiv gorile, au vazut lei de mare, fluturi si insecte de toate felurile, vulturi imensi, elefanti, tigri si alti pradatori, insa cel mai mult le-a placut sa vada pinguinii. Micuti, draguti si multi, pinguinii au fost cei care i-au atras cel mai mult. Insa si de acolo am plecat rupti de oboseala si morti de foame. :-))

Una peste alta, si din oboseala in oboseala, au trecut zilele si am revenit acasa. Desi obositoare, a fost o vacanta frumoasa si binevenita. Ne-am incarcat putin bateriile si am revenit cu forte proaspete. 

Mai jos va las cateva poze din vacanta noastra. Pentru altele, va astept pe instagram si pe facebook. 

Va pup,

E.