Încerc de ceva timp să scriu acest articol, dar nu ştiu cum, parcă nu era momentul. Acum, în momentul în care de câteva zile suntem amândoi la pat (şi eu şi Doru) din cauza unui virus pe care l-a luat Mihăiţă şi l-a împărţit, cred că este timpul să scriu despre această minune care se numeşte “laptele matern”.

Bineînţeles că multe dintre noi ştim din diferite surse ( mame, prietene, doctori, consilieri în nutriţie) că laptele matern este cel mai bun aliment pentru un nou născut, dar ştiţi oare câte minuni face acest lichid gălbui? Nici eu nu am ştiut până de curând, când am citit un articol scris de Angela Garbes pentru “ The Stranger”, în care enumera câteva dintre beneficiile laptelui matern, atât pentru bebeluş, cât şi pentru mamă.

De exemplu, ştiaţi că, pentru a produce lapte, organismul mamei arde grasimi? Exact, aţi auzit bine. În momentul în care “se dă semnalul” de producţie, organismul mamei este atât de inteligent încât fuge repede până la grăsimile acumulate pe coapse, fund sau şolduri, ia câteva bucăţele de acolo, începe sa le ardă bine bine şi le aduce repede înapoi în sâni sub formă de lapte hrănitor pentru bebe. Cam uimitor, nu? Aşa mi s-a părut şi mie, până am mai citit.. În plus, laptele îţi schimbă componenţa nutriţională în fiecare zi, în funcţie de nevoile bebeluşului. Wow!!

ellie white & baby www.elliewhite.ro blog mamici

Este alimentul perfect pentru nou născut, pentru că este o combinaţie ideală între carbohidraţi, proteine, grăsimi şi nutrienţi, iar colostrul ( laptele produs de proaspăta mămică imediat după naştere, sau, în unele cazuri chiar înainte de naştere cu puţin timp ) este construit de aşa natură încât să fie scăzut în grăsimi, dar bogat în carbohidraţi şi proteine, astfel încât să fie uşor de digerat de bebeluşii abia născuţi. Are, de asemenea şi un efect laxativ pentru a ajuta bebeluşii să îşi pună bila în funcţiune şi să facă acel prim caca verzui, numit meconiu. Laptele matur, care de obicei apare la vreo 4, 5 zile după naştere are între 3 si 5 % grăsime şi conţine o listă impresionantă de minerale şi vitamine, cum ar fi : sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor şi vitaminele A, D şi E, precum şi acizi graşi ca DHA ( un omega -3) şi AA ( un omega -6), care sunt esenţiale pentru dezvoltarea creierului şi a sistemului nervos. Ce ziceţi până acum? Nu-i aşa că e o minune?

Principalul carbohidrat din laptele matern este lactoza, ce oferă calorii şi energii copioase, pentru a susţine creşterea non stop a bebeluşului ( ştiţi, că atunci când îi cumperi hăinuţe noi, şi peste o săptămână observi că nu-i mai vin)
Şi alte zaharuri sunt prezente în laptele matern, inclusiv 150 de oligozaharide, precum şi un lanţ complex de zaharuri specifice DOAR laptelui matern. Aceste oligozaharide nu pot fi digerate de către bebeluşi, scopul lor fiind acela de a hrăni bacteriile din sistemul digestiv al nou născutului. Laptele matern nu este steril, este plin de bacterii bune ( asemeni iaurtului sau a murăturilor fermentate natural) ce ajută sistemul digestiv să funcţioneze în parametri normali. Eu zic că este destul de uimitor! Voi ce ziceţi..?

Ştiţi deja că, un bebeluş alăptat prezintă un risc mai scăzut de a se îmbolnăvi. Normal, de la lapte sunteţi tentate să spuneţi, şi nu sunteţi deloc departe de adevăr. Dar ştiţi cum “ştie” laptele matern să producă anticorpi pentru bebe? Eu am rămas uimită când am citit ce a scris aceeasi Angela Garbes, vorbind cu Katie Hinde – biologist şi profesor asociat la Centrul pentru Evoluţie şi Medicină de la Şcoala pentru Dezvoltarea Umană şi Schimbări Sociale din cadrul Universităţii de Stat Arizona.

Photo Credit:Encyclopedia Britannica 2006

Photo Credit:Encyclopedia Britannica 2006

Aceasta din urmă a dezvoltat o teorie foarte interesantă despre modul de comunicare dintre mama şi bebeluş : În momentul în care bebeluşul este la sânul mamei, o parte din saliva acestuia intră prin canalele mamare în interiorul sânului printr-un mecanism care se numeşte “scuipat invers”. Acest “scuipat invers” conţine informaţii despre sistemul imunitar al copilului iar, dacă e o problemă, glandele mamare o recepţionează şi transmit organismului mămicii să producă anticorpi specifici nevoilor bebeluşului. Ei bine, tocmai treaba asta m-a decis să scriu acum acest articol pentru că, aşa cum spuneam mai sus, de câteva zile am bolit pe rând începând cu Mihăiţă ( cu un enterovirus pe care ni l-a dat şi nouă) şi terminând cu Doru. Maria, în schimb, a trecut prin toate zilele noastre de bolit cu febră, frisoane şi dureri de cap, burtă şi toate cele de parcă nici n-ar fi fost, ceea ce mă face încă o dată să mă mândresc cu faptul că am alăptat-o din prima ei oră de viaţă, până în prezent, fără nicio oprire.
Deşi bebeluşii nu cunosc noţiunea timpului, laptele matern îi face să înţeleagă diferenţa dintre anumite ore, dintre zi şi noapte. Anumiţi hormoni din laptele matern sunt reflectaţi în hormonii din circulaţia mamei, inclusiv cei care ajută la somn sau la mers, iar laptele de zi va fi diferit din punct de vedere hormonal faţă de laptele de noapte.

Organismul uman este un calculator imens care stochează date din momentul în care te naşti, date care se reflectă şi asupra laptelui matern. Astfel, dacă o mamică vegetariană a mâncat în copilărie produse animale, organismul ei a stocat acizi graşi de natură animală pe care îi va transmite bebeluşului ei prin procesul de ardere a grăsimilor. Chiar dacă bebeluşii nu pot vorbi, ei comunică cu mami prin intermediul alăptării, transmiţându-şi informaţii vitale non stop.
Nu-i aşa că laptele matern este a doua minune? ( a doua, după naştere zic eu… )
Voi ce credeţi..?